Translate

четвъртък, 18 октомври 2018 г.

Синдромът „сухо око“ засяга близо 27% от населението у нас


При шофиране, работа с РС, гледане на телевизия, взиране в телефон или таблет човек по–рядко мига или спира да мига. Но мигането е важен физиологичен процес, при който клепачите помагат за хидратацията на очите и почистването им от прах и микрочастици. Синдромът на „сухото око“ се характеризира с недостатъчното производство на сълзи т. е. с нарушено качество на слъзния филм. Той се обостря през зимата заради студа. А риска от конюнктивит се повишава от всичко това, тъй като нито роговицата, нито конюнктивата са .достатъчно хидратирани, което ги прави и податливи на микробни инфекции и дразнещи фактори.
Симптомите са болка, сърбеж, парене, зачервяване, усещане за наличие на чуждо тяло или пясък в очите и др.
Синдромът на сухото око е дефиниран като заболяване през 2007 г и според офталмолозите трябва да се диагностицира от специалист, за да се уточни степента на сухотата и начините на лечение.
На пазара у нас вече има над 20 вида изкуствени сълзи, очен спрей, хранителни добавки и др.
Сухото око наричано още сух кератит се повлиява добре от овлажняващите капки за очи с хиалуронова киселина – СуперОптик ХидроБаланс. Те имат бързо и дълготрайно облекчение при сухи и уморени очи.
Подходящи са най-вече за лица прекарващи много часове през компютър или ТВ екран, престояващи дълго време в помещения със сух въздух – климатик, отопление и използващи контакти лещи.
С двойно действие са капките за очи - СуперОптик Къмплийт, при които са налице отлични
хидратиращи свойства, остават за дълго върху повърхността на окото, предпазват от изсушаване и имат регенериращ ефект – подпомагат възстановяването на нарушената повърхност на окото. Те са без консерванти. С иновативна система за апликация – с филтър, който предотвратява проникването на замърсители в бутилката.
Препоръчват се за работещи при климатик, студен, горещ, сух въздух, излагане на слънце, вятър, с компютри, използващи контактни лещи и за хора над 40 год. възраст, когато намалява количеството на образуване на сълзи.  Подходящи са за хора с конюнктивит и след рефрактивна хирургия например премахване на перде.
И двата вида капките могат да се използват с всички видове контактни лещи като не е необходимо те да се свалят.
Капките трябва да се поставят през равни интервали напр. през 3 ч. поне два-три пъти дневно.
Така модерните изкуствени мигли запушват отворите на слъзните канали и могат да предизвикат парене, глождене, зачервяване и дори конюнктивит.
Лекарите-специалисти са категорични, че при какъвто и да е очен дискомфорт е необходимо да се потърси лекарска помощ от офталмолог. 
--------

Продуктите за очи от марката СуперОптик на Полфарма могат да се закупят от големите аптеки, както и от онлайн аптеките- Ремедиум, So Pharmacy, Framar, Afya Pharmacy.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар