Translate

събота, 12 май 2012 г.

Забраната за пушене на открито от 1 юни ще отпадне

Така пушенето в парковете, стадионите, летните кина, амфитеатрите, на спирките и по улицата няма да бъде забранено, защото мярката би била прекалена, а контролът невъзможен, решиха депутатите. Няма да се пуши обаче в дворовете на детските градини и училищата, ученическите общежития, местата, където се предоставят социални услуги за деца, прилежащите терени и тротоари на учебните заведения и при концертите за деца и ученици на открито. На летищата ще се пуши в специални помещения. До тях обаче няма да се допускат деца под 18 години.Но все  пак забраната за пушенето на закрито, вкл. в офисите и всички работни помещения, влиза в сила от 1 юни.Това решиха депутатите от здравната комисия при приемане на промените в Закона за здравето на второ четене .
Отхвърлено бе предложението МВР съвместно със здравните инспектори да проверява за нерегламентирано пушене, което на практика означава, че от РЗИ няма да могат да пишат актове на физически лица, ако самите граждани откажат да дадат личната си карта.
Вероятността те да откажат да се легитимират е голяма, тъй като глобите за пушене скачат драстично от 50 на 300 лв., а при юридическите лица санкцията може да стигне 5000 лв.


-------
От 7-те европейски държави, в които има пълна забрана на пушенето на обществени места, в половината (Испания, Литва, Кипър) вече се разисква облекчаване на режима. 

петък, 11 май 2012 г.

Глициризинова киселина в шоколада увеличава риска от импотентност


Силният пол не трябва да злоупотребява с шоколад кафе и тоник. Глициризиновата киселина се употребява се като подсладител, който е многократно по-сладък от захарта, като за целта се използва амониевата сол. Принципно има доказани фармакологични действия за подсилване и укрепване на лигавицата на стомаха и червата.
Именно на нея се дължи понижаването в нивата на тестостерона, а от там и на нарастване рискът от полово безсилие при мъжа.
Учени от международно европейско проучване предупреждават, че глициризинова киселина влиза в състава на редица продукти, в чиито ингредиенти се включват какао и кафе.
Освен тях на прицел са били взети още и безалкохолните напитки и в частност тоникът, заради хинина в него, който нарушава основните процеси в клетките, отговорни за производството на мъжкия полов хормон.
Като враг на потентността не трябва да се пренебрегва и алкохолът. Спиртните напитки пораждат смущения в нервната система и кръвообръщението, а оттам рязко се влошава способността на мъжете да изпълняват своите сексуални функции.

четвъртък, 10 май 2012 г.

Южноафриканска котка оцеля след близо два час пране в пералня



63-годишната Карин Бенет от Йоханесбург, след като пуснала автоматичната си пералнята напразно търсила любимата си черната котка Табита навсякъде, съобщи Франс прес.
След 1 час и 45 минути случайно чула мяукане и видяла животинчето, през люка на пералнята, как се върти безпаметно.
Ветеринарят, при който жената веднага завела Табита, констатирал, че котката е с хипотермия и вода в белите си дробов Бенет.
Жената поясни, че перяла само със студена вода, за да прави икономии, и това е спасило Табита. е. След 5 часа обаче тя се върнала у дома.
По думите на лекаря само това, че Бенет е перяла със студена вода, за да прави икономии, е спасило Табита, която обаче е загубила поне 7 от 9-те си живота.

В Русия заработи агенция по прикриване на изневери


„Ние просто предотвратяваме някои конфликти между съпрузите“, съобщи управителят на агенцията Александър Романов.
Той обясни, че служителите му могат да прикрият клиентите си по много начини. Най-популярното алиби е предоставяне на фалшив самолетен билет, с който силния пол доказва, че „наистина“ е бил в командировка.
Цената на услугата обаче индивидуално се определя за всеки единклиент, според това колкото е „сгазил лука“.

Четири вида живи бактерии в бира от средата на ХIХ век


Според ИТАР-ТАСС специалисти от финландския център за технически изследвания VTT при изследване на две бирени бутилки от средата на ХIХ век, намерени сред останките на потънал кораб в Балтийско море през лятото на 2010 г., са открили четири вида живи бактерии.
Златистият цвят на напитката подсказва, че е била направена по всяка вероятно от сурово жито, ечемик, пшеница или комбинация от тях.
По време на едногодишното проучване учените при химичния и микробиологичния анализ установили, че в миналото пивото се е отличавало с по-ниско алкохолно съдържание и в същото време по-високо ниво на глюкоза.
Химическият анализ пък показал, че оригиналният вкус на стараа бира е бил допълнен с нотки на роза, бадем и карамфил, но уви тя не е успяла да съхрани оригиналния си аромат.


Вместо климатик охлаждащ сутиен

 

Добрата новина е, че сутиенът "Bra Super Cool", изобретен от японската компания "Triumph Japan", е от материал, поддържащ хлад. Бельото се поставя за няколко часа във фризер, където се охлажда, без да губи форма и еластичност. За да се засили усещането за свежест върху сутиена е поставен лист от мента. Лошата новина обаче е, че този сутиен, създаващ чувство на приятен хлад по кожата няма да бъде пусната в търговската мрежа.


Репичките подобрява дейността на храносмилателната система


Родината на репичките е Средна Азия. Този кореноплоден зеленчук се отглеждат от около 1000 г. пр.н.е., в Китай, Япония, Египет, Рим и Гърция.
Репичките са източник на витамин С А, Е, В1, В2, В6, никотинова, салицилова и фолиева киселина, рибофлавин, тиамин и минерали,като желязо, магнезий, мед и калций, антиоксиданти, минерали и фибри. Съдържащото се в тях етерично масло усилва секрецията на храносмилателните жлези и подобрява дейността на храносмилателната система, а освен това е и с изразени бактерицидни свойства.
Поради антиоксидантните си свойства витамин С е полезен в превенцията на раковите заболявания, възпаления, помага и за повишаване на имунитета. 100 г репички осигуряват около 15 мг витамин С, който има ключова роля в борбата с оксидативния стрес и депресиите.
Според изследване на университета в Охайо съдържанието на антоцианин в репичките, на който се дължи червеният цвят, помага пък за забавяне растежа на туморните клетки при рак на дебелото черво.
Друго изследване доказва, че противовъзпалителните свойства на репичките защитава бъбреците от инфекции. Смята се, че консумацията на червения зеленчук благоприятства намаляване натрупването на токсини в кръвта като по този начин понижават и концентрацията им в бъбреците. Репичките стимулират, както дейността на бъбреците така и на черния дроб. Те са особено подходящи за хора, страдащи от диабет.

-----
Знаете ли, че:
-За първи път обаче, те се споменават в китайска рецепта от XI век пр. Хр.
-Още старогръцкият историк Херодот разказва, че египтяните използвали много репичките поради терапевтичните им свойства.
-Всяка година на 23 декември в мексиканския град Оахака се провежда ежегодно фестивал посветен на този зеленчук.

За „материала” в изпълнителната власт

И в изпълнителната власт, в правителството „не е голям материалът..." Почти няма цигани, турци и пенсионери, които живеят със спомените за Хаинбоаз примерно, независимо от строенето на магистрали, които трябва само да свържат двете Българин, които построи Живков... А и комунистите не са преобладаващи вече. Може би са само 50 на 50. Ами да, Бойко, Аньо, Сергей, Ники Младенов, донякъде Веждито, Лилето Павлова... Става дума за бивши комунисти и от средата на бившите комунистически семейства, деца, внуци... А бе, каквито министрите такава и властта, такъв и животът, такива и медиите... Начело на здравеопазването -гинеколог. Лекарски грешки, родилки умират, новородените умират, платени екипи, избор на лекари-търговци... Добре че не е трябвало да израждаме и Христос при Дева Мария!
Египтолог води образованието, та скоро и образованието ще стане почти африканско, а по неграмотни никой не може да ни настигне ни в Европейския съюз, ни на Балканите, ни в Африка...
Бе едно е да имаш кауза, а съвсем друго доктор хонорис кауза...
Скулптор е шеф на културата и културата отиде, та се не видя, влезе направо при скулптурните паметници от времето на соца. Не съм чул Веждито и Бойко да са си купили книга. А сме били на последно място по купуване и четене на книга! Ами как иначе? Но пък има нови почетни членове на СБХ!
Земеделието и храните се управляват от ветеринарен специалист. Вече ни хранят почти като животни.
Ами финансите, доходите, пенсиите, заплатите. Лани бяхме поне на пица - постна, ама пица, а сега и без нея ще срещаме Коледа и Великден... Имаме пицепремиер... МВР е като физкултурата. Тичаме и пеем с Веско химни за МВР, правим показни акции и най-вече избори... Същото важи за екологията, външните работи, да не говорим за социалното.
Все пак нещо трябва да вдигнат. Най-лесно е пенсионната възраст! При социалното или начело ще е Марко Тотюв, или просто ще му дадат втори Тотю-шанс...
В правосъдието какво беше? Министърът му ставаше само за вицепрезидент. От него нищо не зависи. Сега поне си е на мястото момичето!
А икономиката ни каква да е? Трае си! Трае си и по име, и по фамилия. Икономиката ни е просто Трайчо-Трайкова! Да си траеш на квадрат!
И как да няма пожари, пиромани! Кой е премиерът! Добре че поне е акордеонист, художник и футболист. Та да го обявим и него за нещо на годината! Нали ви каза самият той, че не е голям материалът в България, отивайки още до Чикаго и назад... Прав е! А после били сме на последно място по недоволство от живота си! Според петото европейско социално изследване сме последни след Русия, Унгария, Чехия, Естония, Испания, Германия, Франция, Англия. Въобще не говорим за Финландия, Швейцария, Холандия, Швеция, Норвегия, Дания. Последните ги забравете поне до края на тоя век! И пазете последното място, да не изпаднем скоро и от него!
Е, затова премиерът ни получава десетократно по-малко от колегите си в Европа! Дянков му е замразил дохода и на него, какво си мислите! Такъв е материалът, за който Б.Б. каза още при българите в Щатите! Неголям...

Лозан   Такев

Червеното вино влияе благоприятно върху функциите на белия дроб


Това показват резултатите от холандско изследване, чиято цел е да се установи как виното и най-вече съдържащият се в него ресвератрол, естествен полифенол, влияят върху белодробните функции.
Ресвератролът, който се съдържа в по-големи количества в червеното вино увеличава белодробния обем като по този начин кислородът достига и до най-отдалечената клетка на тялото. и понижава рискът от запушване на дихателните пътища.
Според учените не само ресвератролът, но вероятно и други съединения във виното влияят благоприятно върху белодробните функции, но те категорично препоръчват умерена консумация, тъй като в големи количества има вероятност ресвератролът да на се усвои добре.
Според друго проучване ресвератролът, чрез блокиране при усвояване на калориите, ограничава свързаните със стареенето дегенеративни процеси в сърцето.

Лошият холестерол в кръвта зависи в много малка степен от храната


Лошият холестерол е резултат най-вече от състоянието на организма.
Според много диетолози яйцата трябва да са не повече от 2-3 седмично. Но за по-младите, както и за всички, които водят активен начин на живот, те са много ценни заради съдържанието на голямо количество манган, желязо, мед и кобалт в съчетание с пълноценни белтъчини. Полезни и при малокръвие. А фосфорът, който се съдържа в тях, е необходим за храненето на нервната система и главния мозък.
Зеленчуците безспорно съдържат много витамини и полезна за храносмилането целулоза. Нискокалорични са, обемът им създават чувство за ситост, и понижават кръвното налягане. 
В прекалено голямо количество те обаче могат да създадат проблеми на стомашно-чревния тракт, особено при колити, язви и други подобни заболявания. 
Установено е, че когато мазнините не ни достигат, се увеличава захарта, което също води до наднормено тегло.
Излишъкът пък от въглехидрати се превръща в мазнини. Ето защо трябва да ограничим простите въглехидрати като захар, сладкиши, продукти от бяло брашно
и да наблегнем на сложните,(които се съдържат в зеленчуци, плодове, продукти от пълнозърнесто брашно.
При пълен отказ от сол може да се наруши съставът на стомашния сок и да се обезводни организмът ни.


За какво ли не плащам!


Плащам здравни осигуровки, които не ползвам.
Плащам пенсионни осигуровки, които няма да ползвам.
Плащам данъци за пътища, които разбиват колата ми, за която също плащам данъци.
Плащам глоби за нарушения, които са ми помогнали да направя.
Плащам, за да не платя глоби за нарушения.
Плащам, за да хванат тези, на които плащам, за да не платя глоби за нарушения.
Плащам за боклуците, с които тъпчат храната ми.
Плащам, за да открият боклуците, с които тъпчат храната ми.
Плащам, за да си купя лекарства против боклуците, с които тъпчат храната ми.

В-к "Преса"

Ние работим в добра колаборация с ОПЛ


Доц. Иван Стайков, началник клиника по Неврология при МБАЛ "Токуда Болница София"
Визитка:
Завършва медицина в МУ – София през 1988 г. с отличен успех. В периода 1989-1990 г. е участъков лекар и ръководител на селищна здравна служба, гр. Кочериново а през 1991-2006 г. последователно е ординатор, асистент, старши асистент и главен асистент по неврология към Клиника по неврология - нервно-интензивно отделение при УМБАЛ “Царица Йоанна”, гр. София;
От 2006 до момента е началник Клиника по Неврология към МБАЛ “Токуда Болница София”.
През 1993 г. има придобита специалност по неврология. Присъдена му е научна степен “Доктор по медицина” от Медицинския факултет при Университета в гр. Берн, Швейцария през 1998 г., а през 1999 г. научната и образователна степен “Доктор” в гр. София. От 2009 г. има научното звание – старши научен сътрудник II степен. През 2011 г. завършва второ висше образование по здравен мениджмънт.
Неговите научни интереси са в областта на мозъчно-съдовите заболявания, интервенционалната неврология, спешната и интензивна неврология, мултиплената склероза, болестта на Алцхаймер, нарушенията на съня и бодърстването, ултрасонографската диагностика на мозъчното кръвообращение.
През 1996-1998 г. специализира неврология с насоченост - мозъчно-съдови заболявания и ултрасонографска диагностика на мозъчното кръвообращение в гр. Берн, Швейцария; през 1999 г. и 2001 г. специализира неврология с насоченост – медицина на съня в гр. Линден и гр. Фрайбург, Германия; а през 2006 г. специализира неврология и здравен мениджмънт в болниците на Корпорацията “Токушукай” в Япония.
Член е на Българското Дружество по Неврология, на Българската Асоциация по Ултразвук в Медицината, на Европейското Дружество по Невросонология и Мозъчна Хемодинамика и на световната асоциация по мозъчен инсулт.
Има над 130 научни труда, между които 3 монографии, 11 публикации в престижни международни научни списания и над 170 цитирания в български и международни научни списания.

----------------


-Доц. Стайков накратко представете МБАЛ „Токуда-София”, след което ще поговорим и за неврологичното отделение в нея.
-Това е първата болница от веригата болници на д-р Торао Токуда извън Япония – в София. „Токуда Болница София” е и първата голяма, многопрофилна частна болница в България, изградена на обща площ от над 27 000 кв.м. Разположена е на централно място в столицата, в един от най-бързо развиващите се бизнес райони. Това е и най-голямата частна болница в югоизточна европа. Разполага с 32 клиники и отделения. Болницата е напълно завършена и започва дейност в края на 2006 год.
- Доц. Стайков представете клиниката по неврология.
Клиниката по неврология заработи първоначално като отделение по неврология с 5-ма лекари и 15 легла и бързо се разви през последните  5 години.  От 2009 г. е клиника по неврология. В нея работят 9 лекари, от които 7 са със специалност „нервни болести”. Част от тях са провели специализации във водещи клиники в Швейцария, Германия, Унгария, Англия, Япония включително. Към клиниката се обучават шестима специализанти по неврология. На този етап клиниката разполага с 30 легла оборудвани с кислородна и централна аспирационна (вакуумна) инсталация, подвижни, с променяща се конфигурация в зависимост от състоянието на пациента. Клиниката е разделена на интензивен сектор за лечение на пациенти с остър мозъчен инсулт – т.нар. stroke unit – 10 легла, с възможност за 24-во мониториране на жизнените функции на пациентите, полисомнографска лаборатория с 3 легла за диагностика и лечение на нарушенията на съня с насоченост обструктивна сънна апнея, 17 легла, разположени в 2 ЛУКС стаи снабдени с мека мебел и кухненско оборудване, 3 единични ВИП стаи, всяка със собствен санитарен възел и 3 стаи с по 4 легла. В клиниката работят и високоспециализирани в неврологията 14 медицински сестри, които обхващат, както дейността в нея, така и в поликлиничната ни част. Към клиниката работи и  невропсихолог, което е от важно значение, тъй като съвременното лечение на инсултите включва задължителна речева и когнитивна рехабилитация, както и психологична подкрепа. Имаме и рехабилитатори и кинезитерапевти, които извършват ранна рехабилитация при тежко болни с инсулт пациенти. Лично аз, както и част от лекарите имаме и преподавателска дейност. Преподавам на кинезитерапевти и рехабилитатори, водя упражнения по неврология, отделно водя и множество лекции в страната, които са най-вече във връзка с мозъчните инсулти, нарушенията на съня, болките в кръста и т. н. Участваме в множество конференции и семинари в страната и чужбина. Работим и върху множество клинични проучвания, които са в областта на болестта Алцхаймер, ранната и късна Паркинсонова болест, мултиплената склероза, мигрена, епилепсия, мозъчните инсулти и др.
Хоспитализацията на пациентите се осъществява по клинични пътеки, платени пакети, чрез абонаменти, доброволни застрахователни фондове. Клиниката приема  24/7/365 спешни пациенти с остър инсулт и е специализирана в тромболитичното лечение на острите исхемични инсулти, прилагайки това единствено специфично лечение до 4.5 от началото на инсулта.
Поликлиничната част се намира в диагностично-консултативния център на болницата и се състои от 3 функционално свързани кабинета с 1 функционално свързана манипулационна. Към сектора по електрофизиология се включват електроенцефалографска, електромиографска с възможности за евокирани потенциали, доплерсонографска лаборатории и лаборатория по отоневрология. Работят висококвалифицирани лекари със специалност нервни болести и следдипломна квалификация по ЕЕГ, ЕМГ, доплер и отоневрология, както и трима хабилитирани лекари, между които доц. Рашева и доц. Новачкова.  Последните са едни от най-добрите специалисти за България в областта на електрофизиологията. Лабораториите са оборудвани с последно поколение диагностична апаратура.
-От кога работи лабораторията за изследване нарушения на съня и бодърстването?
-Към клиниката по неврология от средата на 2009 г. беше разкрита лаборатория за диагностика и лечение на нарушенията на съня. От самото начало лабораторията е  специализирана в диагностика и лечение на сънна апнея. Изследването се провежда обикновено в две нощи. През първата диагностична нощ се провежда респираторна полиграфия. Оценява се дали пациента има сънна апнея, какъв вид е тя, колко е тежка. При данни за  сънна апнея се провежда втора терапевтична нощ- т. нар. титриране със CPAP т.е. поставяне на съответна CPAP маска. Ефекта обикновенно е поразителен – почти напълно изчезват т. нар. апнеи, тоест спиранията на дишането по време на съня, изчезва хъркането, нивото на кислород в кръвта се възстановява и пациента се чувства много добре. Това в същност е и основното лечение на обструктивната сънната апнея в световен мащаб. Имаме много пациенти, които действително излизат от тук с една много добра диагностика и са насочени към адекватното лечение на това коварно заболяване. Има листа на чакащи, но се стараем много бързо да откликваме на нуждите на пациентите. Практически почти всяка нощ се провежда сънен запис.
В началото на 2010 г. беше създаден и сектор по отоневрология, където се извършва диагностика на вертижните синдроми в пълен обем. Нарушенията в координацията, независимо дали са периферни или централни засягат голяма част от хора, на различна възраст, и в момента има много интензивно развитие на това направление.
-И все пак в какво по-тясно е специализирана клиниката?
-Тясната специализация е в няколко аспекта. Първият това е медицината на съня. Това е нов клон от медицинската наука и се развива интензивно в последните десетилетия. В България все още няма много специалисти в това направление-нарушения на съня. Тези, които имат специализации в чужбина са малко. В клиниката работят лекари специализирали нарушения на съня в Германия, Унгария. Основния фокус на нашата дейност е сънната апнея. В скоро време предстои разширяване на полисомнографската лаборатория с възможности за осъществяване на пълно полисомнографско изследване, тоест диагностициране на практика на повечето нарушения на съня. Вторият аспект е превенцията, прецизната диагностика и специфичното лечение на мозъчните инсулти. Тясно се занимаваме с пациенти с Паркинсонова болест, съдова, дегенеративна и смесена деменция, демиелинизиращи заболявания, епилепсия и др. 
-Близо 30% от населението в света страда от някакви нарушения на съня. Според класификацията нарушенията са 85 вида. Кои са най-честите?
-Да, нарушенията на съня са 85 вида и те са групирани в 8 групи. Разбира се те трябва да се диференцират, за да може да се намери най-доброто лечение за всеки пациент. Едно от най-честите нарушения на съня е сънната апнея. Класифицирана е в групата на нарушения на дишането по време на сън. Клинично изразените сънни апнеи се характеризат с повтарящи се и продължаващи повече от 10 сек. прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток. Хипоксията, тоест мозъчния глад за кислород е на лице през цялата нощ, поради спиране на дишането. При някои от пациентите се регистрират апнеични паузи с продължителност 1,5-2 мин.  Обструктивната сънна апнея засяга около 4% от мъжете и 2% от жените на възраст над 30 год. в световен мащаб. По неофициални данни честотата е доста по-голяма, тъй като има и много не диагностицирани, не обхванати пациенти. Сънят се фрагментира, като последствията са изразена дневна сънливост и умора. Това може да доведе в по-далечен аспект до депресия, тревожност, нарушения в концентрацията, вниманието, паметта, еректилна дисфункция. В САЩ е оценено, че сънната апнея се среща толкова често, колкото бронхиалната астма. Характерна е за пълните млади мъже, за хора с някакви лицево-челюстни аномалии или аномалии на горните дихателни пътища.
В последните години обструктивната сънна апнея е официално признат рисков фактор за мозъчен инсулт. Установено е, че повишава 2-2,5 пъти рискът от исхемичен мозъчен инсулт. Много голям процент от пациентите със сънна апнея имат и високо кръвно налягане и обратното. С други думи в дългосрочен аспект тя рано или късно води до артериална хипертония, сърдечно заболяване, мозъчни инсулти или до влошен глюкозен толеранс.
-Правилното болнично лечение на сънната апнея, води ли до подобряване на другите заболявания?
-При правилно диагностициране и лечение настъпва пълно подобрение. Това се отразява на всички останали заболявания, като артериална хипертония, сърдечно забаляване, подобрява се и глюкозния толеранс. Възстановява се и сексуалната функция, настъпва редукция на теглото. Апела на Световната организация на диабетолозите е, че пациенти със захарен диабет тип ІІ и сънна апнея трябва да бъдат лекувани за това нарушение на съня. Лечението намалява риска за инсулт и инфаркт.
-Освен редуцирането на килограмите, кое друго повлиява добре на сънната апнея?
-Спиране приема на алкохол вечерно време преди сън. Алкохолът, особено вечер, влошава съня при пациенти със обструктивна сънна апнея. Той намалява мускулния тонуса и обструкцията се засилва. Освен това медикаментите за сън могат също да доведат до влошаване на обструктивната сънна апнея.
-Хъркането неин задължителен белег ли е или е признак и на други заболявания?
-Обикновенно са  свързани. Хъркането е симптом, който съпътства сънната апнея, но при някои хора т.нар бенигнено хъркане не нарушава дишането. Хъркането не е медицинския проблем, който в същност е спиране на дишането по време на сън. Хъркането по-скоро е проблем за другата половинка в леглото.
Друго често нарушение на съня е инсомнията - безсънието. Има много видове инсомнии. Те представляват сън с неадекватно или лошо качество, който води до трудно заспиване, трудно поддържане на съня, ранно събуждане и сън, който не води до възстановяване. При страдащите от инсомния се явява дневна умора. При хора, страдащи от безсъние, сънят е повърхностен, като полисомнографски се отчита изразена редукция на дълбокия сън. При това положение човек дори да спи 10 и повече часа, няма да се чувства отпочинал. А знаете, че безсънието може да доведе до високо кръвно налягане, риск от покачване на кръвната захар, нарушен имунитет, когнитивен дефицит. Сънната апнея, инсомнията водят до изразена дневна сънливост, придружена в някои случаи до заспиване на волана. В САЩ 15-20% от пътните катастрофи се дължат на това заспиване, и в частност на сънната апнея. Има различни видове инсомния – психофизиологична инсомния, парадоксална инсомния, инсомния при лоша хигиена на съня, остро настъпила инсомния, идиопатична инсомния, както и вторични инсомнии. Жените и възрастните са засегнати по.често. Психофизиологичната инсомния се явява след преживян стрес, като пациентите се фиксират силно към факта, че не могат да заспят, настъпва парадоксално подобрение на съня извън обичайната среда. Остро настъпилата инсомния е свързана винаги с физически или психологичен стрес, тя е транзиторна и преминава след премахване на стреса. За всички видове безсъние има съответно лечение. Важно е с полисомнографско изследване да се направи точна диагностика.
-Синдромът на неспокойните крака какво представлява и той се лекува медикаментозно, нали?
-Въпреки че е изключително чест, той е слабо проучен. Според официалната статистика той е с разпространение 5-15%, като вероятно в нашата страна има над 300 хиляди засегнати от това заболяване.  Да, има съвременни медикаменти, който магат да възстановят нарушения сън. В една от брошурите на американската асоциация по сънни нарушения се цитира пациент, който казва "докторе, ако не ми помогнеш - ще си отрежа краката”. До такава степен може да бъде неприятно и тежко това заболяване.
-Симптомите какви са?
-На първо място това е желание, за движение на крайниците, главно вечер и след лягане в леглото. Свързано е с неприятни усещания главно в подбедриците и ходилата. Пациентите ги характеризират като мравучкане,сърбеж, изстудяване, затопляне, парене, болка, изтръпване, дърпане – неприятни сетивни усещания. Това кара пациентите да стават, масажират краката си, дори да танцуват. Движението подобрява за кратко симптомита. Благодарение на медикаментозното лечение заболяването се подобрява значително.  Имаме много пациенти в нашата клиника, които след определена медикация казват, че за пръв път са спали добре от години.
-Кои лекари трябва да консултират хората с трайни нарушения на съня?
-Специалистите по неврология с насоченост медицина на съня, както и ОПЛ, които първи път се срещат с тези пациенти. Ние работим в добра колаборация с ОПЛ. Разбира се  за по-прецизна диагностика на безсънието, семейните лекари винаги могат да насочват пациентите към лабораторията ни в Болница Токуда. Невролози и пулмолози се занимават съвместно при лечението и диагностицирането на сънната апнея.
За нас и пациентите е много важна колаборацията с ОПЛ и по отношение на транзиторните исхемични атаки, острите мозъчни инсулти, отоневрологичните синдроми. В болница Токуда разполагаме с възможности за прецизиране на нарушенията на мозъчното кръвообръщение с цветно-кодорана доплер и дуплекссонография, възможности за пълно отоневрологично изследване, възможности за СТ, МРТ, както и СТ и МР ангиография.
Както вече подчертах, нашата клиника има изграден сектор за лечение на мозъчни инсулти – т.нар. stroke unit, с възможности за провеждане на  тромболитично лечение 24 ч. в денонощието, 7 дни в седмицата, в първите часове след инсулта, което има кардинално значение по отношение на изхода на пациентите и спестява инвалидизация и в повечето случаи води до пълно подобрение при настъпил инсулт. Разбира се тромболитичното лечение има много контраиндикации, които трябва да бъдат оценени, преди неговото провеждане.
С гордост мога да споделя, че вече трета година правим специализирани конференции с ОПЛ на които представяме последните новости в различните медицински области. Първата беше на тема”Мозъчни инсулти – превенция, диагностика и лечение”, втората „Епилепсия и сънни нарушения”,  третата – „Болки в шията, гърба и кръста”.
-Нещо като заключение или препоръка към ОПЛ  да кажете?
- Поддържане и подобряване на колаборацията с ОПЛ в името на по-доброто здраве на българските пациенти.
Искам да поздравя и сп. „Медицински магазин”, за неговите интересни рубрики, за неговото бързо развитие в медицински и социален аспект.
-Благодаря за добрите думи относно списанието ни, но все пак как най-добре е да контактуват с вас ОПЛ по отношение на своите рискови пациенти?
-Всеки делничен ден между 15-17 ч. на телефони 0884993248 или 024034452, а също и на мейл – sleepneurology@hotmail.com.

Финансирането на болниците отново трябва да мине на пазарен механизъм от догодина

Спускането на фиксирани бюджети за болниците е изчерпан механизъм

Според управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков настоящите лимити под формата на фиксиран бюджет не са ефективни и са вече изчерпан механизъм, тъй като на практика всяка година здравната каса разплаща на болниците и отчетената над тях дейност . Финансирането на болниците от догодина отново трябва да мине на пазарен механизъм и да им се плаща, както преди - за преминал случай.Така ще се ограничи и появата на нови болници, които сега получават гарантиран бюджет от касата. Ако се върне пазарният механизъм и те се конкурират не за бюджет, а за пациенти, последните и пазара ще определят кой да работи и ще останат само добрите болници , а не както е  в момента касата да определя кой ще е на пазара и кой не.Няма да имат твърди ограничения за брой преминали случаи. Няма да има и лимит на направленията за хоспитализации при личните лекари, както има за прегледите при специалист , каза той.
По думите му ограниченията трябва да са не под формата на бюджет, а под формата на дейност като бюджета на касата за болнична помощ  да се раздели на приоритети т. е. за различните дейности да се залагат и обеми, за които НЗОК плаща.
На първо място е спешната помощ, след това, например, детските болести, после онкологията, сърдечно-съдовите болести и на последно място са плановите операции.
Д-р Цеков поясни, че в момента около 50% от платените от НЗОК случаи са спешни и техният лимит за дейност, т.е. обем ще е приоритетен и няма да може да се намалява. За плановите операции обаче ще може да има бюджет и обем в национален мащаб, който ще може да се коригира в случай, че  парите на касата не стигат, тези дейности биха могли да бъдат разсрочени във времето. "Именно те са тези, които могат да буферират и бюджета на касата, и бюджета на една болница", поясни той.
Управителят на НЗОК смята, че новият модел няма да доведе до листи на чакащи, по-големи от 2-3 месеца. Тепърва обаче ще се обмислят контролните механизми за болниците, тъй като при този вариант изведнъж всички пациенти може да станат спешни, за да си получат клиниките парите за тях  веднага, а броят на приетите за лечение също може да скочи рязко. Предстои да се реши и как ще се определят лимитите за дейност на ниво болница.




Спешни медицински кабинети ще бъдат разкрити в четири общински поликлиники

От юни вдигат заплатите на лекарите в "Бърза помощ"

Пациентите ще могат да търсят денонощна помощ в 5 ДКЦ- район „Студентски", 12 ДКЦ-„Люлин", 16 ДКЦ - „Кремиковци" и 24 ДКЦ - жк „Надежда".Целта е да се осигури максимално бърз достъп на линейките до пациенти в крайните квартали.
 „Готови сме да предоставим безвъзмездно помещения в тези поликлиники, където да се открият спешни кабинети и новите центрове да заработят до 2 месеца, стига да се намерят екипи от специалисти", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, по чието настояване  се проведе среща със здравния министър Десислава Атанасова, на която бе обсъдена дейността на спешната  медицинска помощ в столицата.
Фандъкова обясни, че общината ще потърси възможност да се включи в ремонта и оборудването на помещенията, а ще разчита на Министерството на здравеопазването да осигури лекарски екипи.По думите и предстои да  предложи на Столичния общински съвет да предостави за безвъзмездно ползване сградата на Центъра  за спешна медицинска помощ на  Сточна гара . „Така те ще могат да кандидатстват за обновяване по европейски проекти”, каза  Фандъкова.
Кметът призна, че в момента е проблем недостигът на спешни екипи. Тя припомни, че в 28-те общински болници и ДКЦ се извършват безплатни прегледи, а в Първа, Втора и Пета МБАЛ функционират денонощни спешни кабинети.Спешен кабинет има и в отдалечения район Нови Искър.
От своя страна здравният министър заяви, че МЗ е готово веднага да осигури линейки  и комуникация.за новите спешни центрове.
„Това е пилотен проект. Сигурна съм, че ще има успех. Подобни проекти има в Пловдив, Варна и Бургас”, каза тя и съобщи, че се подготвя специална  методология за разпределяне на лечебните заведения в 3 групи. Тези, които са в първо, ще имат клинична лаборатория и образна диагностика и в тях ще се обслужват спешни пациенти. Във второ ще извършват около 60% от болничните обеми  дейности, а в третата ще са най-високо специализираните болници. Така пациентите ще се насочват спрямо  различните нива на компетенции на лечебните заведения, с цел да се избегне лутането, прехвърлянето им от едно заведение в друг и  осигуряване на тяхното най-бързо и адекватно лечение. Ще се правят и специални карти, които ще показват пътят на болния през лечебните заведения.
Министърът съобщи още, че от 1 юни ще има увеличение на заплатите в „Бърза помощ" с 18%. "Парите ще дойдат от капиталовите разходи на МЗ, очакваме финансовото министерство да одобри вътрешната корекция в бюджета ни",поясни Атанасова. Предстои  да бъде приета наредбата 34, която ще позволи на медиците, избрали специализация по спешна помощ, да могат да специализират и във всички останали медицински специалности без ограничения. Според нея това ще направи сектора по-привлекателен и ще стимулира младите лекари да останат в системата на спешната помощ. Тя допълни, че не е одобрявала идеята на предшественика си д-р Стефан   Константинов за прехвърлянето на "Спешната помощ" към МБАЛ. Причината е, че Бързата помощ е държавна, а болниците са търговски дружества.


            

            

Над половината от опасните стоки в ЕС са с китайски произход


България е на 2-ро място в ЕС по сигнали за опасни нехранителни продукти

Това съобщи Комисията за защита на потребителите, администратор на системата за България. . В класацията ни изпреварва единствено Испания.

През 2004 г. беше въведена системата за контрол RAPEX, за бързо предупреждение за нехранителни опасни продукти. А за първи път м. г. броят на сигналите за тях са намалели, гласи доклад на Европейската комисия.
Всички държави членки участват в системата RAPEX, чрез откриване и изпращане на уведомления за пуснати на пазара нови опасни стоки, чието ползване е рисково, както и чрез гарантиране на целесъобразни последващи действия. Най-активни от тях са били Испания (189 уведомления), България (162 уведомления), Унгария (155 уведомления), Германия (130 уведомления) и Обединеното кралство (105 уведомления). 54% от всички оплаквания са срещу китайски стоки, представляващи сериозен риск. Облеклото и текстилът, играчките, които създават риск от задушаване и моторните превозни средства са начело на списъка на опасните продукти.
     
          

        
        

    




183 са българските села без нито един жител

В сравнение с миналата година седем нови села са се обезлюдили напълно, но пет от онези, които са били без население, вече имат поне един жител, съобщи БТА.
Област Габрово оглавява класацията на областите със села призраци- 71, което е почти 40% от общия им брой в страната. Абсолютен рекордьор е намиращата се там община Трявна, в която 42 села са без нито един човек.
На другия полюс обаче се намира най-голямото село у нас в област София-град- Лозен,  където живеят 6281 души. Асеновград е най-големият необластен град със своите 50 590 жители.
------
Според проучване на БАН в момента у нас селата призраци, които съществуват единствено на картата са 200. Други 500 обаче са на път да споделят съдбата им, тъй като населението им варира между 10- 20 души. Най- безлюдният регион у нас, а и в цяла Европа, е Северозападна България.Има райони, които на 80% вече са безлюдни, като  Трън, Годеч, Макреш и др.
След 50 г. България остава без села, а след 90-без българи.

На пето място сме в света по застаряване

24,2% от българите или всеки четвърти е над 60-годишен. До 2050 г. се очаква техният брой да надмине над 30% от общия брой на населението в страната. Тази тенденция се дължи преди всичко на увеличаващата се продължителност на живот, емиграцията, ниската раждаемост и високата смъртност.
По прогнозни данни на ООН през 2050 г. България ще бъде една от най-застаряващите държави в Европа и възрастното население ще бъде около три пъти повече от най-младото.
С по-високи показатели за процентен дял на възрастното население са само Япония, Италия, Германия и Швеция. За 27-те държави членки на ЕС се очаква населението на възраст 65 и повече години да нарасне от 17,1% през 2008 до 23,5% през 2030 г..
Тревожна констатация е записана в Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора в България (2012-2030 г), която предвижда пакет от мерки и програми, които да наложат положителен образ на възрастните в обществото и да гарантират достойно остаряване в добро здраве. В страната ще се развива т.нар. сребърна икономика, базирана на принципа, че възрастното поколение е неизползван фактор за икономически растеж. Ще се даде възможност на хората, които се чувстват трудоспособни, да работят и след навършване на пенсионна възраст и непрекъснато да се квалифицират, за да станат „по-атрактивни" за работодателите. Предвижда се въвеждането на различни поощрения за по-късно пенсиониране, възможности за работа на непълно работно време и др..

Стипендия за студент-медик

Община Бойчиновци намери изход от кризата за лекари в местната болница, като отпусна стипендия за студент-медик. Когато завърши образованието си обаче, той ще има задължението да работи при нас поне три години, съобщи зам. кметът Галя Райкова като  подчерта, че студентът ще бъде издържан от общината по време на цялото си следване, като за това няма да има условие за успех.
Тя поясни, че това е пилотен проект на тяхната община и в скоро време ще пуснат още стипендии, включително и за общопрактикуващи лекари, тъй като сега има свободни практики и част от населението е принудено да пътува до друго селище за всяка рецепта.

В рамките на кампанията "Системата куца" на Център за независим живот са раздадени бастуни на трима политици, отговорни за положението на хората с увреждания у нас

Първият "носител" на бастун е Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, заради неефективната, според организацията, работа на оглавявания от него Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.
Ангажиментите поети от него, пред представители на центъра, са работа по промяна на структурата и правилника на институцията, както и финансова проверка на неправителствените организации на хора с увреждания към съвета и тяхната представителност.
Вторият бастун е връчен на зам. кмета по социалната дейност на Столична община Албена Атанасова и нейния екип, заради "несполучливите" промени в наредбата "Асистент за независим живот", които са оставили стотици столичани извън класирането и са ги лишили от възможността да се грижат за семействата си.
В резултат на разговори с представители на организацията Атанасова се е ангажирала до септември да има две отделни наредби за деца и възрастни и да се преразгледат критериите при точкуването на потребителите.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е получила третия бастун заради архаичният модел на медицинска експертиза (ТЕЛК-решения) за хората с увреждания, тъй като работоспособността не може да се измерва на медицинска основа.

Спанакът – витаминозна бомба


Родината на спанака(Spinacia) е Азия (древната Персия, съвременен Иран). През VIII век спанакът е пренесен в Испания. Той е наречен от арабите - "Краля на зеленчиците". Благодарение на добрата приспособимост на култивиране, бързия растеж и леснота при готвенето е разпространен и към други европейски страни. Особено е предпочитан от италианците и французите. Спанакът придобива изключителна популярност в Америка благодарение на известния анимационен герой Попай Моряка. Зеленилото е неговата любима храна и той поглъща спанак в големи количества, за да бъде "по-силен от другите".
Най-ценната част на спанака са листата. Те са богати на белтъчини, витамин С и каротин. Има също желязо, калий и фосфор. Освен обичайните за всяко зелено растение протеини, мазнини, моно- и дизахариди, нишесте, целулоза, органични киселини, листата на спанака съдържат още флавоноиди и много добър, балансиран от природата комплекс мултивитамини, които са провитамин А (Каротеноиди), витамини от групите В, С, Р, PP, E и Н. Тези витамини в листата на спанака са практически почти всички необходими на човека макро- и микроелементи. Учените са открили поне 13 вида флавоноиди в зелената хрaна, които защитават от ракови заболявания. Той съдържа още и други, полезни за целия организъм вещества като фибри, витамин К, калций, магнезий, манган, витамин А и бетакоротин. Благодарение на тях зеленчукът е особено полезен при лечение на анемия, помага и в борбата с депресията.
Ежедневната консумация на спанак и други зеленолистни зеленчуци намаляват риска от диабет тип 2, твърдят американски учени, които са установили, че хората, които консумират дневно по 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, намаляват с 14% вероятността да развият диабет спрямо тези, които консумират само 20 грама.
Спанакът се препоръчва ри проблеми със стомашно-чревния тракт, артрит, мигрена и астма, тъй като съдържа вещества с противовъзпалителни свойства.
Каротиноидите в спанака, под формата на лутеин предпазват от очни заболявания – катаракта и макулна дегенрация.
Спанакът не съдържа никакви мазнини. Нискокалоричен е, улеснява храносмилането и подобрява обмяната на веществата и помага за отслабване, тъй като дава усещането за ситост.

-В листата могат да се крият голям брой песъчинки, затова спанакът и другите листни зеленчуци се изплакват първо обилно, потопяват се във вода, престояват 5 мин и се изплакват отново. Ако има нужда, процедурата се повтаря.
-Свежият пролетен спанак е нежен и крехък, така че може да се консумира в прясно или в преработено състояние. Ако го ядете суров той трябва да бъде добре подсушен с кухненска кърпа.
-Термичната обработка на спанака обаче може значително да намали здравословния му ефект. Правилно приготвен, той трябва да запази високото си съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали. За терапевтични цели се препоръчва да се консумира пресен и суров, в салати, или под формата на сок.
-Спанакът съдържа оксална киселина, която може лесно да се премахна при завиране. За тази цел той се нарязва, измива се с 2 – 3 води и се поставя на огъня, като се покрие с вода. Ври около 3-4 минути, след което се прецежда. Такъв спанак не съдържа оксална киселина, но е богат с желязо. Може да се употребява за салати, както и при приготвяне на тестени изделия, пюре от картофи и различни ястия.
-Когато консумирате спанакът суров, винаги добавяйте достатъчно лимон и лимонов сок, тъй като желязото, което съдържа той не може да се абсорбира от организма, когато зеленчукът е в сурово състояние, а киселинната среда, която създава лимонът помага за това.
-Суровият спанак е толкова богат на витамина С, че и след като изгуби значителна част от него при консервирането му, все още остава повече, отколкото се съдържа в доматите и портокалите.
-Когато купувате спанак обръщайте внимание на състоянието на листата. Те трябва да бъдат ярко зелени и да изглеждат така сякаш са току-що откъснати от градината. Най-добре е пресните листа на спанака да се използват същия или на следващия ден, в противен случай те ще загубят своя вкус и цвят. С други думи избирайте спанак със интензивно зелени листа и стъбла без признаци на пожълтяване, добре развити, без наранявания и с тънки и нежни стъбла. Големите, плътни стъбла са знак за презряване
-Увийте спанакът в хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване.
- Спанакът трябва да се бланшира преди замразяване, за да запази качествата си. Потопете го в кипяща вода за 2 минути (ако листата са много нежни за около 1,5 минути), охладете и подсушете. Поставете във фризерни торбички и замразявайте. За дълготрайно съхранение спанакът може да се замрази във фризер до 8 месеца. Не забравяйте, обаче, че преди употребата му не трябва да го размразявате, тъй като придобива слузесто съдържание.
-Консумирайте спанакът веднага след приготвяне, не го претопляйте. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.
-Сокът от спанак помага при възпалени венци и сливици. С паста от спанак и зехтин могат да се премахнат лунички. Спанакът е противопоказан за хора с подагра и ревматизъм.

Тиквичките-отличен хранителен и диетичен продукт


Тиквичките са едногодишни растения от семейство Тикви Cucurbita pepo L и достигат до Европа едва през 16 век, благодарение на испанските пътешественици. Родината на този изключително полезен зеленчук е Мексико Те съдържат каротеноиди, витамини А, В1, В2 и С, натрий, калций, фосфор, мед, желязо магнезий. Редовната консумация на тиквички, благодарение на високото съдържание на фибри, очиства организмът от токсини и химикали. А калия в тях е до 238 мг на 100г. като пропорцията между  натрия и калия е просто идеална - 1:100.
Освен това в 100 грама пресни тиквички има едва 27 ккал., което ги прави незаменим диетичен продукт, най вече при болести на стомаха, жлъчния мехур, дванадесетопръстника, малокръвие, сърдечносъдови заболявания, диабет. Ниското съдържание на захари, от които захарозата е съвсем малка част, ги прави ценни и за болните от диабет. При хипертония, затлъстяване блокират натрупаването на холестерин в организма. Високото съдържание на магнезий в тиквичките, съвместно с калия нормализират кръвното налягане и спомагат извеждането на задържани течности от организма. Зеленчукът има противоанемично и противоалергично действие и помага и при констипация.
Известният американски диетолог Джанер пък ги включва в съчетание със зелени чушки и спанак в своята „зелена" диета за редуциране на теглото.
В тиквичките водата е много по-малко, отколкото в аналогични зеленчуци с високо съдържание на минерални соли. Ето защо педиатрите препоръчват пюрето от тиквички да е едно от първите ястия в менюто на бебетата и малките деца. Заради високата усвояемост и малкото съдържание на растителни фибри няма ограничение за употреба и при кърмене. Благодарение на това, че тиквичките съдържат витамини и микроелементи, лесно се усвояват и не застрашават с излишно тегло, диетолозите ги препоръчват на бременните жени. С тях обаче не бива да се прекалява при някои бъбречни заболявания, свързани със затруднено извеждане на калия от организма, тъй като тиквичките съдържат оксалати, които при високи концентрации в телесните течности кристализират.
Но да не забравяме, че алергията към този зеленчук е изключително рядко срещана.

-----
-Купувайте тиквички не по-големи от 15 см
-Не ги дръжте в найлонов плик
-Избирате ги да са с лъскава повърхност
-Когато вътрешната част на тиквичката е нежна и е с недоразвити семена, тя може да се консумира и на салата
-В прясно състояние се запазват не повече от 2 до 4 дни при обикновени условия, а в хладилник – до 20 дни, поставени в добре затворена кутия

сряда, 9 май 2012 г.

Бременната жена с два инсулта излезе от кома

Бременната 27-годишна Станислава Христова, на която беше извършена животоспасяваща операция, е излязла от кома.Тя е със стабилни жизнени показатели, контактна и изпълнява елементарни нареждания. 
Следващите няколко дни обаче са критични с реален риск от настъпване на усложнения, коментират лекари от УМБАЛ “Света Марина” във Варна. Те правят всичко възможно да спасят живота и здравето на бременната жена и плода.
Младата жена, която е бременна в петия месец, отвори очи и научи добрата новина, че ще става майка на момченце.
От болницата изразяват позицията си, че не приемат обвинението в това, че те са се забавили, възпрепятствали и подценили състоянието на болната жена. 
Рискованата операция бе извършена от екип на ВМА под ръководството на д-р Мирослав Лилов