Само за пет
вечери носителят на 1 звезда Мишлен шеф
Силвиан Сендра превзема кухнята на Captain Cook заедно със своя екип. Един от топ готвачите
в света на висшата кулинария ще приготви специално за гостите на Captain
Cook шестстепенно меню,
съставено от най-знаковите ястия в кариерата му
Не случайно шеф
Сендра печели своята първа звезда Мишлен едва на 30 години. По
неговите собствени думи освен страст и талант, много важна е и традицията – шеф Сендра е родом от Брес и започва кариерата си в Лион, известен като гастрономическата столица на Франция.
неговите собствени думи освен страст и талант, много важна е и традицията – шеф Сендра е родом от Брес и започва кариерата си в Лион, известен като гастрономическата столица на Франция.
Учи висшия кулинарен
занаят при Ален Дюкас, на 24 години открива първия си ресторант в Париж, след
което се пренася и на космополитната кулинарна сцена в Лондон, пътува из целия
свят, черпи вдъхновение от екзотичните кухни на Азия и Африка, за да достигне
до създаването на личния си кулинарен почерк, в основата на който е лионската
кухня, обогатена от източни нотки и смелостта да експериментира, но винаги с
респект към вкуса и традицията.
Шеф Сендра има два
собствени ресторанта, което прави гастролите му извън тях строго ограничени –
той изключително внимателно подбира местата, в които да представи своите
умения.
За да приеме
поканата на Captain Cook, лично шеф
Сендра и неговият екип правят детайлна предварителна проверка дали ресторантът
отговаря на критериите за представяне на неговото Мишлен меню.
Кухнята е „сърцето“
на всеки ресторант и условията към нея са безкомпромисни – от хигиената и
подредбата й, през вида и качеството на уредите за готвене до наличието на
специфична посуда и организацията на отделните готварски станции.
Продуктите, с които
мястото традиционно работи, са второто изключително условие – освен че
ресторантът трябва да гарантира, че ще достави на момента всички пресни
продукти и съставки, отговарящи на изискванията за менюто на шеф Сендра, за
него е от съществено значение с какви продукти принципно работи Captain
Cook извън визитата му:
качество, свежест и гаранция за произход са минималните задължителни критерии,
които трябва да бъдат покрити.
Залата на
ресторанта, интериорът и традиционните клиенти са другите важни изисквания към
мястото.
Шеф Сендра идва в Captain
Cook с екип от 4-ма су-шефове,
които ще отговарят за цялостното приготвяне на шестстепенното меню, но за да
бъде всичко перфектно, ще разчита и на екипа на Captain Cook, затова готвачите, заедно със сервитьорите
на ресторанта, които ще са отговорни за поднасянето на блюдата, преминават през
предварителен изпит и след това през специално обучение на място.
„За нас е голямо признание фактът, че шеф от ранга на Силвиан Сендра
одобри Captain Cook за ресторант, в който да представи своето
авторско меню. Ние имаме 20-годишна традиция, богат опит и самочувствие на
нашата кулинарна сцена, но срещата с изискванията на световноизвестен шеф е предизвикателство,
което поемаме с вълнение и голямо
желание. Ще се радваме да споделим с нашите клиенти едно ново и различно
изживяване за всички сетива, каквото е представянето на меню със звезда Мишлен,
равна на „Оскар“ за нашата професия“, коментира шеф Слави Бучков.
Шестстепенното меню
на шеф Сендра е елегантна и балансирана комбинация от вкусове и дестинации,
които се разгръщат постепенно, за да представят в своята цялост неговото
разбиране за хармония.
Започвайки с
авторска интерпретация на френската традиция, пътешествието продължава с
изненадваща комбинация между карфиол и ванилия, преминава през Ривиерата и
Нормандия, откъдето са мидите Сен Жак и стридите Жилардьо, продължава на морска
тема с лек ливански привкус, отпраща ни към Аржентина и Северна Африка, за да
ни върне с десерта обратно на френска територия с провокиращи въображението
акценти от Ориента.
Шестстепенно авторско меню на шеф Силвиан
Сендра
Amuse Bouche
Вариация на равиоли
с гъби и поширано яйце
Антре
Карфиол с течен
център от ванилия и пюре от зеленчуци
Предястие
Карпачо Сен Жак със
сорбе от стриди Жилардьо и хайвер от сьомга
Основно рибно ястие
Шафранова треска с
кейл и табуле от Ливан
Основно месно ястие
Рибай стек Блек
Ангъс, гарниран с пюре от две текстури, букет от горски подправки, цвят от див
лук и сос от северноафриканско агнешко
Десерт
Шоколадова пралина
с хрупкави палачинкови пури и дуо сладолед от шамфъстък и тахан
Телефон за
резервации: 0882 999 001
За повече информация
на сайта на Captain Cook.
Няма коментари:
Публикуване на коментар