Изследването дава
много интересни данни по отношение на лайфстайла на пациентите и по какъв начин
той е свързан с тяхното заболяване. Например много голяма част от пациентите с
рак на ларинкса се оказват тежки пушачи или злоупотребяващи с алкохол, понякога
и двете
Клиниката по метаболитни
заболявания и диететика на УМБАЛ „Царица Йоанна –
ИСУЛ“ се включва в World Nutrition Day / Световен ден на храненето. Става въпрос за международна инициатива, посветена на болничното хранене. Храненето на хоспитализираните пациенти обикновено е компрометирано, поради множество фактори - от липса на апетит до поставени сонди и прочие. Отделно, пациентите с онкологични заболявания, които са фокус-групата на одита, страдат от малнутриция /недохранване/ и тя е най-честата причина за тяхната смърт.
ИСУЛ“ се включва в World Nutrition Day / Световен ден на храненето. Става въпрос за международна инициатива, посветена на болничното хранене. Храненето на хоспитализираните пациенти обикновено е компрометирано, поради множество фактори - от липса на апетит до поставени сонди и прочие. Отделно, пациентите с онкологични заболявания, които са фокус-групата на одита, страдат от малнутриция /недохранване/ и тя е най-честата причина за тяхната смърт.
Лекари от Клиниката
по метаболитни заболявания и диететика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще
посетят пациентите от Клиниките по УНГ, от Отделенията по медицинска онкология
и по лъчетерапия на Клиниката по медицинска онкология, както и самата
метаболитна клиника, и ще им помогнат да попълнят специален въпросник, който акумулира
различна информация за тях: заболяването, от което се лекуват, придружаващите
заболявания, които имат, симптомите, които усещат, колко и с какво са се
хранили в съответния ден в болницата, каква храна приемат вкъщи, какви са навиците
им извън болницата и т.н. Тази информация се събира напълно анонимно и ще бъде
подадена и сравнена със глобална база данни от медицински заведения от целия
свят. На базата на това лекарите ще изработят препоръки как следва да бъде
променено храненето на съответния пациент, кои са факторите, които влияят върху
неговото състояние и т.н. Препоръки за начина на хранене на пациентите, ще
бъдат дадени и на самите клиники и отделения.
„Освен за
хранителните дефицити, изследването дава много интересни данни по отношение на
лайфстайла на пациентите и по какъв начин той е свързан с тяхното заболяване.
Например много голяма част от пациентите с рак на ларинкса /нашата УНГ клиника е Референтен център за
България при тези заболявания/ се оказват тежки пушачи
или злоупотребяващи с алкохол, понякога и двете“, разказва д-р Райна Стоянова,
която е отговорник за инициативата в Клиниката по метаболитни заболявания и
диететика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Според младия ендокринолог в
България много се говори за затлъстяването и съвсем малко внимание се обръща на
недохранването. А съществува парадокс: дори част от хората със затлъстяване
всъщност страдат от някакъв вид недохранване, който задължително трябва да бъде
адресиран.
Няма коментари:
Публикуване на коментар