Мария Жекова продължава кулинарната разходка
в по поречието на р. Струма
На 19 ноември,
събота, от 11:30 ч. водещата на „Вкусът на България“ ще продължи
кулинарното пътешествие заедно със зрителите на bTV по поречието на река Струма и Кресненското дефиле. Приключението ще
премине през т.нар. Аристотелов път за миграция на птиците, а зрителите ще
разберат, че в региона гнездят над 100 вида пернати. Голяма част от тях са записани
в Червената книга на България.
Новият епизод на „Вкусът
на България“ ще разкрие апетитните особености и традиции на района около град
Петрич, а първата спирка от приключението ще е една от райските градини на село
Самуилово. Селото се намира в подножието на планината Беласица, а заедно с още
седем селища, разположени на около километър-два едно от друго, образуват наниз
от красиви села наречен от хората - Подгорие. Тук Мария Жекова ще научи две
прости, но много вкусни рецепти за „пърженица“ или т. нар. „топни-хапни“ и
рецепта за „чушки с лук“, а местен жител ще й покаже своята плантация от арония.
В село Яворница
майка и дъщеря ще покажат на Мария „ястия от тефтер“, в който пазят различни и
много интересни рецепти от този край. „Пляска“, „имамбайълдъ“, „чомлек с
телешки опашки“ и „краишник“ са само част от чудатите и апетитни вкусове на
Подгорието. Десертите, които ще опита ще са истинско произведение на
изкуството, а срещите с хората от този край ще са незабравими.
Водещата ще се
запознае и с характерна за региона каракачанска порода овце. Това ще я накара
да сподели своя лична история как тези
дребни животни са я спрели от живот в чужбина.
На финала Мария ще обобщи
градинския вкус на петричкия район, като приготви традиционна каша от „трахана“
с любимите на водещата „диви зелении“.
Няма коментари:
Публикуване на коментар