Translate

петък, 6 март 2020 г.

Сборник на “Алеф” става официално училищно помагало


„Да обичаш, въпреки…” влиза в часовете по достойнство

Министерството на образованието определи да популяризира в българските училища сборника с номинираните разкази от VІ-я национален литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” на Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф”. Сборникът „Да обичаш, въпреки…” ще бъде четен в часовете по история и цивилизация, обединени в национална кампания под надслов „Час по достойнство”.
Опознаването на миналото изисква специфичен подход, когато се отнася за драматични исторически периоди, за страдание и спасение на големи групи от хора. Специалистите от образователното ведомство са преценили, че творбите, написани от ученици, въздействат по особено емоционален начин върху връстниците на авторите и имат безценна възпитателна роля. Те имат художествена и етична стойност и са уникално помагало и допълнение към уроците по история и литература.
Така за пръв път 10 март - Денят на спасяването на българските евреи, ще бъде отбелязан в българските училища чрез прочит на електронната книга на „Алеф”. Решението е взето на 4.03.2020 г., в навечерието на Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.
В търсене на оптимален ефект събитията от Втората световна война да достигнат по неповторим начин до подрастващите на България, Център „Алеф” дава свободен и безплатен достъп до електронната книга „Да обичаш, въпреки…”. Тя може да бъде намерена на страницата на сайта: http://alef-bg.org/, за да бъде ползвана от всеки - учител, ученик или гражданин.
В цялата страна 10 март ще бъде отбелязан като ден на спасяването на българските евреи, обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На тази дата през 1943 г. след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани е спряна заповедта за депортиране на българските евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история - с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.
 Десети март е и ден на памет и преклонение пред невинно загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, депортирани и унищожени в нацистките лагери на смъртта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар