Translate

понеделник, 2 март 2020 г.

Включиха нова терапия за лечение на остра лимфобластна левкемия в Позитивния лекарствен списък на НЗОК


Благодарение на съвременно лечение над 80% от заболелите деца имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на излекуване

В специално събитие на тема „Съвременни постижения в лечението на острата лимфобластна левкемия и възможности за бърз достъп на пациентите до животоспасяващо лечение“ участие взеха проф. Добрин Константинов, гл. координатор на Експертния съвет по детска клинична хематология и онкология и председател на Българското медицинско дружество по детска хематология, проф. Жанет Грудева, гл. координатор на Експертния съвет по клинична хематология, зам. директор Диагностично-лечебна дейност и началник Клиника по клинична хематология УМБАЛ „Св. Георги” Пловдив, доц. Бранимир Спасов, председател на Българското медицинско сдружение по хематология, директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания /НСБАЛХЗ/, Маргарита Борисова от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ и Емилио Галярди, генерален мениджър на Сервие България.
По време на събитието стана ясно, че от декември 2019г. в Позитивния лекарствен списък на НЗОК е включен един от най-модерните и широко използвани медикаменти за лечение на остра лимфобластна левкемия. Доскоро тази терапия не беше реимбурсирана от НЗОК и се изписваше с изключително усложнена процедура.
Проф. Константинов предостави данни за острата лимфобластна левкемия /ОЛЛ/, която е най-честото онкологично заболяване във възрастта 0-14г. и съставлява 31.1% от всички онкологични заболявания в тази възрастова група.
По думите му пикът на ОЛЛ е между 1 и 9-годишна възраст /близо 8 случая на 100 0008. Заболяването е равномерно разпределено между мъжки и женски пол. А честотата се е увеличила през последните 40г., като във възрастта под 20 години, преобладава ОЛЛ, а във възрастта 20-49г. -  острата миелобластна левкемия. Той обясни, че за разлика от 70-те г. на миналия век, когато 10-годишната преживяемост при диагноза ОЛЛ е била едва 5%, днес благодарение на съвременното лечение с аспарагиназа /ензим, получаван по биотехнологичен път от бактерии/, в наши дни дългосрочната преживяемост без заболяване се постига при над 60% от пациентите. И ако ОЛЛ в миналото е била нелечима, то благодарение на напредъка на медицината в последните десетилетия над 80% от заболелите деца имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на излекуване. С други думи ОЛЛ може да се приеме за модел за разработване на едни от най-успешните лечебни подходи при злокачествените заболявания у човека въобще.
„България стана партньор на Европейската референтна мрежа за лечение на онкологичните заболявания в детската възраст /ERN PaedCan/ през 2019 г. задно с 8 държави, предимно от източна Европа. Целта на тази мрежа е да осигури възможно най-добрата грижа и лечение за децата с онкологични заболявания, независимо в коя част на Европейския съюз живеят. Стремежът е да се намалят разликите в преживяемостта на децата с онкологични заболявания в различните страни членки и да се обединят най-добрите европейски специалисти при справяне със сложни или редки случаи на пациенти, които изискват високоспециализирани интервенции и концентрация на знания и ресурси“, каза той.
„Важно е да припомним, че ако преди 100 г. наричахме онкохематологочните заболявания "болести на кръвта" /с преживяемост 0%/, то преди 80г. се говореше само за левкемия или лимфом, днес  обособяваме 40 типа левкемии и 60 вида лимфоми“, каза проф. Грудева и поясни, че онкохематологичните заболявания са сред 10-те най-често срещани и при двата пола. Съотношението мъже/жени е около 1.25 към 1.  Средната възраст при диагностициринето им е около 64г. ,а пациентите на възраст над 20г. представляват около 44% от новодиагностицираните случаи на ОЛЛ.
При възрастните пациенти се наблюдава диспропорционално висока честота на смъртност, но 85% от всички смъртни случаи са в резултат на ОЛЛ. Освен това честотата на 5-годишна преживяемост е по-ниска при възрастни в сравнение с децата.
Проф. Грудева коментира съвременните възможности за лечение на ОЛЛ чрез терапевтични схеми, базирани на аспарагиназата, която представлява ензим, чието действие е да разгражда и понижава нивата на аминокиселината аспарагин в кръвта. Раковите клетки имат необходимост от тази аминокиселина, за да растат и да се размножават, затова при понижаването ѝ в кръвта клетките умират. За разлика от тях нормалните клетки могат да образуват собствен аспарагин и са по-слабо засегнати от лекарството. „Счита се, че изчерпването на аспарагина чрез лечение с L-аспарагиназа убива левкемичните клетки“, добави тя.
Доц. Спасов разгледа значението на трансплантациите на хемопоетични стволови клетки.
По думите му алогенната трансплантация, при която източник на стволови клетки е чужд донор, е доказан метод в хематологичната практика, който се използва за лечение на пациенти с ОЛЛ над 18 г. Едно от предимствата на този тип трансплантация е, че имунните клетки на донора могат да се борят с раковите клетки.
В България костномозъчни трансплантации се извършват в НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Света Марина“ Варна “ и УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив.
„Всяка година в България между 150 и 200 деца на възраст от 0 до 18 години се разболяват от рак. Шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85%. Лечението е продължително и тежко, извършва се по утвърдени протоколи. Заради заболяването децата са принудени да сведат до минимум своите социални контакти. Всяко дете, преминало през лечение на рак, е дете в риск и има огромна потребност от период на психическо възстановяване“, коментира Борисова.
Според Галярди,/ новият генерален мениджър на Сервие България от октомври 2019г./, като международна и независима фармацевтична компания, управлявана от фондация с нестопанска цел, със седалище във Франция, от Сервие имат ангажимент към напредъка в терапиите, за да може да се отговори, както на нуждите на пациентите, така и на очакванията на здравните специалисти.
Той заяви:
-Във фокуса на усилията ни е лечението срещу острата лимфобластна левкемия. Благодарение на активната подкрепа на здравните специалисти и институциите, в България вече има терапия с пегаспаргаза, която е първа линия лечение за педиатричните пациенти, и тя вече е достъпна. Иновациите в онкологията се постигат благодарение на сътрудничество между бизнеса и науката, така че да създават съвременни противоракови лечения. Съвместно с Allogene разработихме иновативната клетъчна терапия UCART 19, която е за рецидивиращи случаи на ОЛЛ. За да приспособят това лечение към нуждите на децата, нашите екипи за научно-изследователска и развойна дейност провеждат педиатрично клинично проучване от 2016 г. насам,  а първоначални резултати показват обещаващи резултати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар