Translate

понеделник, 2 март 2020 г.

Тази година слоганът на Международния ден на редките болести е - „Ние сме повече от 300 милиона!”


Само 5% от редките болести са лечими
 
От 2008 г. в последния ден на февруари в страната се отбелязва Международния ден на редките болести. Тази година слоганът е „Ние сме повече от 300 милиона!”, съобщиха от Националния алианс на хора с редки болести. По статистика на СЗО в България хората с редки болести са 5% от населението, което означава, че у нас са засегнати около 350 000 души, но съвсем малка част от тях са лечими – само 5% от общо над 8000 нозологични единици. Останалите 95% от редките заболявания все още нямат доказали своята ефективност лечения, а хората, засегнати от тях, могат само да се надяват, че ще намерят своето спасение. А за рядко заболяване се счита всяко, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани.
От 2015 г. в България има регистър на редките болести, който е регулиран с Наредба №16. Оттогава работи и Комисията по редки болести. Регистърът може да ни даде точни данни и статистика за болните и за това как се обслужват. За съжаление огромна част от заболяванията без лечение не са в регистъра, а пациентите, които страдат от тях са „невидими”. Единственият шанс тези хора да станат видими за здравната и за социалната система е като се включат заболяванията им в регистъра по редки болести.  Световната статистика сочи, че в световен план над 40% от пациентите с рядко заболяване са недиагностицирани.
За съжаление новите терапии винаги стигат до българските пациенти с голямо закъснение. Държавата следва да осигурява лечението на редките болести по закон. Процесът от появата на лечение до неговото прилагане в България продължава обикновено малко над две години.
Вече имаме данни за съвсем нови терапии, които дават възможност не просто за поддържане на състоянието, а за пълно излекуване. Това е революционна стъпка напред в лечението на хората с редки болести.
Тази година Националния алианс на хората с редки болести отбеляза Международния ден на редките болести с поредица от събития. Първото от тях беше „Болница за плюшени мечета” по време на изложението „Академия за родители” в НДК -  инициатива на Асоциацията на студентите медици в България, при която под формата на игра плюшените играчки се превръщат в пациенти, а децата заедно с лекарите /студентите по медицина/ ги преглеждат. Това е начин да се преодолее страхът на децата от белите престилки на медиците. 75% от пациентите по света с редки болести са деца.
Едновременно с това стртираха кампании в повече от 20 населени места – Пловдив, Стара Загора, Варна, Плевен, където има университетски болници, както и в други градове и по-малки селища – Русе, Силистра, Сливен, Сандански, Велинград, Кюстендил, Радомир, село Кортен и др. В София инициативите са най-много – информационни кампании, дебати и конференции. Основно целта на честването тази година на Алианса на хората с редки болести е да обхване възможно най-голям кръг от обществото.
Всяка година информационната кампания на Националния алианс на хората с редки болести се провежда с подкрепата на парламентарната комисия по здравеопазване, МЗ, НЗОК, както и от болниците, които обгрижват пациенти с редки болести. Някои от тях са регистрирани като експертни центрове, като например Александровска болница, варненската университетска болница също. Това означава, че болницата е обозначена и призната в Европейския съюз като лечебно заведение, в което хората с редки болести са обгрижвани по най-добрия начин, с съвременни средства. Това обхваща лечебен процес и рехабилитация. От Националния алианс на хората с редки болести се надяват на повече възможности в областта на социалната адаптация на хората с редки болести. Така ще се затвори цикъла, ще има всеобхватност на грижите за тези хора и техните семейства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар