Translate

петък, 13 декември 2019 г.

Звезди от световна величина – примабалерината Яна Саленко и Мариан Валтер –в балетния спектакъл „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус


Солистите на Щатсбалет Берлин – примабалерината Яна Саленко и нейният партньор Мариан Валтерще видим в балетния спектакъл „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус на 17 декември в зала 1. Хореографията и режисурата са на Аршак Галумян, също гост от Щатсбалет Берлин. Яна Саленко е сред най-високо ценените прими на международната балетна сцена и е постоянен гост-солист в Кралската опера „Ковънт Гардън“ - Лондон и Мариинският театър - Санкт Петербург. Спектакълът е постановка на Държавна опера – Стара Загора, чиято международната балетна трупа под ръководството на Силвия Томова в последно време отбеляза такова забележително израстване, че се превърна в явление в културния живот на страната.
„Дон Кихот“ е сред най-ярките и велики творения измежду класическите балети, поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти.
Първото представление на балета на Л. Минкус се е състояло преди точно 150 години в „Болшой театър“ в Москва. По-късно свои редакции на този балет, значително отличаващи се от първоначалната версия, създават други хореографи като  Алексай Ратманский и Борис Ейфман.
В романа на Сервантес образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки, се явява основа на сюжета. В балета „Дон Кихот“ обаче, той е второстепенен персонаж, а сюжетът се фокусира върху любовната история на Китри и Базил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар