събота, 14 декември 2019 г.

Изложбата „Българи през стъклото на времето“ на фондация „Ценности“ събра повече от 300 гости в Рим


Христо Стоичков бе почетен гост на изложбата „България през стъклото на времето“ в Музео ди Рома в италианската столица и успя да разгледа експозицията на спокойствие, преди останалите гости.
Изложбата „България през стъклото на времето“ разказва история, която обхваща три века и няколко поколения от старозагорския род Близнакови. През 19-и век Марко Близнаков е изпратен от княз Фердинанд да специализира пристанищно дело в Триест. Там той среща любовта в лицето на състоятелната Петронила Венециани, която последва мъжа си в България, докато участва в създаването на Бургаското пристанище.
Завръщайки се в Триест, Марко става почетен консул на България в Италия и поръчва уникални стъклени плаки, с които да изнася сказки за красотите на родината си. Синът му Никола, наследява родолюбието, почетното консулство и плаките като семейно съкровище. Дъщеря му Надежда Близнаков решава да подари реликвите на прародината си и избира фондацията на Антонина Стоянова – „Ценности“.
Самата Надежда Близнаков Де Микели Витури в момента е на 95, но бистрият й ум изумява с цитирането на дати, факти и няколко български думи в документалния филм „Съкровище в сърцето“ на Ирина Дилкова и Милена Кънева, който се прожектира в специално декориран със старинни килими и столове салон. Идеята е да  пренесе зрителите във „Венециани“, където известният италиански писател Итало Звево /баджанак на Близнаков/ кани своя приятел Джеймс Джойс да поживее за вдъхновение. Като благодарност за гостоприемството, той преподава английски на дъщерите на Марко.
Омагьосан от красивата история, Музеят на Рим, който принадлежи на общината, предоставя на фондация „Ценности“ безплатно три зали за цял месец /12 декември - 12 януари/. Проекта подкрепят и от Столична община - София и посетителите могат да видят архивни снимки от българската столица, съчетани със съвременни кадри на фотографа Евгени Димитров.
Център на изложбата са уникалните стъклени плаки, чиито оригинали са поставени в специално проектирани и осветени постаменти. Кураторите Ирина Дилкова и Милена Кънева преосмислят българския изложбен проект в мултимедийно измерение. Новият прочит изненадва италианската публика с виртуална реалност, QR кодове и триизмерни проекции. Старите стъклени плаки оживяват в модерна технологична форма в контраст с битовите им сюжети. И така увеличават и без това силното им емоционално въздействие. Румен Димитранов /aрт директор на изложбата и каталога към нея/ и Георги Христов са автори на визията и на интерактивното пресъздаване. Чрез него Розовата долина оживява, по небето над София се стелят облаци, а момите белят платно до ромоляща река.
За да добави още подправки към любопитството на публиката, етнологът Анелия Милушева е предоставила 200-годишна носия от личната си колекция, сребърни пафти и гривни. Тя е и автор на обяснителните текстове към плаките и в каталога.
На тържественото откриване на изложбата присъстваха - извънредния и пълномощен посланик Тодор Стоянов /изложбата е под патронажа на Посолството на България в Италия в сътрудничество с Българския културен институт в Рим като част от Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019г/., Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ в Столична община, италианският режисьор и писател Алберто Симоне и съпругата му Роберта /дъщеря на легендарния актьор Нино Манфреди/, българката с най-висока титла за красота Мисис Глоуб д-р Румяна Маринова и бившият областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, много българи, живеещи в Рим.
В приветствието си Антонина Стоянова подчерта отличните връзки между България и Италия в миналото и днес. Серджо Гуарино, координатор на модерното и съвременно изкуство в Общината на Рим, каза добри думи за съчетанието между старинно и високотехнологично в експозицията.
Изложбата бе открита с изпълнение на народна песен от младата оперна певица Елеонора Илиева, под акомпанимента на роял на Илия Лазаров.
Присъстващите българи отбелязаха, че за разлика от натрапчивия патриотизъм в други проекти, „България през стъклото на времето“ е елегантен, изискан и с интелигентни внушения. Те разгледаха с интерес и копията от дипломатически грами, съобщения на БТА,
Ройтерс и други световни агенции от 20-те и 30-те години на ХХ век, с които са били завити стъклените плаки. Специално за случая, закачени на дървени поставки за вестници, характерни за кафенетата от онова време.
Христо Стоичков, очарован от изложбата, покани Антонина Стоянова да я представи и в Барселона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар