Translate

сряда, 2 май 2018 г.

Изписаха родилката, отключила смъртоносния ДИК синдром в Бургас


Маргарита, за която стотици дариха кръв, вече си е вкъщи

Маргарита Драганова, родилката, която преди  три седмици разви ДИК синдром, от днес си е вкъщи. Младата майка и новороденият ѝ син бяха изписани в отлично здраве след 16-дневен престой в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас.
Маргарита пристига в университетска болница „Дева Мария“ със започнало раждане, в процеса на което прави екламптичен гърч. Израждащият гинеколог д-р Сашо Георгиоски, съвместно с д-р Делян Йорданов извършват спешно секцио, с което спасяват живота на 4-килограмовия Емануил.  В следствие на еклампсията, родилката отключва смъртоносния ДИК синдром (разстройство в съсирването на кръвта), при който смъртността е над 90%. Опериращите гинеколози реагират по учебник. В следващите дни екипите на отделенията по анестезиология и интензивно лечение и акушерство и гинекология провеждат денонощна борба за овладяване на опасното състояние. Наред с това специалистите от отделението по неонатология започват борба за живота на новороденото бебе. Екипната работа дава отличен резултат и след малко повече от две седмици майката и бебето вече са достатъчно добре, за да бъдат изписани от болницата.
Малко преди да си тръгне, Маргарита за последно обиколи отделенията, в които премина престоят ѝ в университетска болница „Дева Мария“. Младата майка се сбогува изключително емоционално с екипите, станали нейно второ семейство в дните след раждането. Към тях тя отправи и благодарствено писмо.  „Искам да кажа една дума, а да изразя толкова много чувства с нея. Обичам ви! Колкото и да благодаря, никога няма да стига, каквото и да кажа, никога няма да е достатъчно“ пише тя в обръщението си.
Маргарита не пропусна да благодари и на стотиците, които се отзоваха на кампанията за набиране на необходимата кръв. „Изказвам хиляди благодарности на хората, които откликнаха на призива за помощ от екипа на болница „Дева Мария“ и на семейството ми, и дариха кръв, за да спасят живота ми. Благодаря Ви, добри хора!“ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар