Translate

неделя, 29 април 2018 г.

Смъртността от бедрени фрактури е 20-50% през първата година, но инвалидизацията е трайна


Добрият контрол на кръвната захар при пациентите със захарен диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза. Ранното лечение стопира процесът. Поднорменото тегло води до подмладяване на остеопорозата

Проф. Анна-Мария Борисова
Четвъртият обучителен модул за здравни журналисти - „Часът на диабета“, организиран от АстраЗенека България с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс, се проведе в столицата.
-Ранното комплексно лечение на диабет тип 2 е от съществено значение за добрия контрол на заболяването. Фокусът върху превенцията на усложнения и на съпътстващи заболявания като остеопороза е стъпка в правилната посока на лечение на пациента, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България.
Фокусът бе поставен върху остеопорозата като едно от усложненията на захарен диабет
тип 2.
Проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология, началник на клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Софиямед“ и гост лектор подчерта:
-Остеопорозата засяга близо 200 милиона души в световен мащаб. Около 80% от тях са жени и само 20% са мъже над 50-годишна възраст. Данните сочат, че 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си, вследствие на заболяването. У нас 290 000 са жените с остеопороза над 50-годишна възраст. Между 20 и 50% от претърпелите счупването на бедрената шийка умират през първата година от фрактурата.
Остеопорозата е безсимптомно заболяване и се диагностицира едва след като настъпи фрактура или се установи промяна в стойката. Най-често се установяват компресионни фрактури на гръбнака, които могат да доведат до промяна във височината на прешлена и до промяна във формата на гръбначния стълб, а това може да бъде причина за неблагоприятна работа на белия дроб и сърцето. Следващите по честота са фрактурите на бедрото, които създават затруднения в придвижването, временна или трайна инвалидизация и повишават риска от смърт.
Част от рисковите фактори за заболяването са: наследственост; хронични заболявания (захарен диабет, ревматоиден артрит, хроничен колит, хормонален дисбаланс водещ до загуба на кост); тютюнопушене; алкохолизъм; заседнал начин на живот; диета бедна на белтък, калций и витамин D; кортикостероиди, други лекарства и пр.
За превенция на остеопорозата е необходима промяна в хранителните навици и подбор на храна богата на белтък, калций, витамин D.
Само 10% от необходимото количество витамин D ежедневно могат да се набавят с храната – риба, яйца, гъби, масло и т. н.. Превантивната доза е 1000 единици дневно. Нивата на витамин D са най-високи през лятото, а през зимата те са най-ниски. Ето защо слънчевите месеци са времето, през което трябва да натрупаме запаси от витамина, които ще бъдат на разложение на организма ни през късната есен и зимата, когато слънчевите лъчи са значително по-малко.
Витамин D увеличава растежа на мускулните клетки, броят и размера на мускулните фибри, увеличава синтеза на нови белтъци и намалява с 50% рискът от падания. Той намалява и хипертонията т. е. витамин D е с многобройни фекти.
Да не забравяме за пряката корелация между остеопороза и диабет. Сега вече се налага дори понятието "диабетопороза" Повишените нива на кръвната захар допълнително увеличават риска за остеопороза и фрактури. Ето защо ранното постигане на добър контрол на кръвната захар при пациентите със захарен диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза. По-високият риск от фрактури при диабетиците може да се дължи на по-чести травми поради повишена честота на паданията при тях вследствие на невропатия, очни проблеми, хипогликемии. Друга причина може да бъде промененото качество на костната тъкан. Нараства линейно рискът от бедрени фрактури. При диабета изтънява компактната компонента на костта и това води до повишен риск от фрактури при лошата му компенсация. Провежданото антидиабетно лечение също е рисков фактор за възникване на фрактури. Поднорменото тегло пък води до подмладяване на остеопорозата.
С други думи не бива да забравяме, че костната здравина драматично намалява с напредването на възрастта и трябва да се погрижим да отложим това във времето. Полезни са всички движения натоварващи тялото. Танцувайте! За всички възрасти е препоръчително ежедневното ходене пеша по 2 км. вкл. качване на стълби. Плуването и колоезденето обаче не са полезни за костите.
По повод препоръките за физическа активност както за превенция на двете заболявания – диабет и остеопороза, така и за техния контрол, четвърти модул от „Часът на диабет“ завърши с кратка демонстрация на упражнения за подобряване на координацията и равновесието, които бяха водени от Мария Гарванова - рехабилитатор - кинезитерапевт в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Софиямед“.
--------
-Диагностицираните диабетици у нас са 500-600 хил., а недиагнстицираните -близо 200 хил. души;
-Хората с диабет тип2 имат по-ниско ниво на витамин D;
-Витамин D е хубаво да се изследва един път годишно плюс калций, общ белтък, метаболитите на костната обмяна и костната резорбция. Всичко това се изследва на куп от една взета кръвна проба;
-Банята у дома е едно от опасните места за счупвания;
-Фрактурите са №1 за инвали4дизциите в света;
-Хората над 50 год. възраст е добре да измерват костната си плътност с DEXA поне веднъж годишно,

Няма коментари:

Публикуване на коментар