Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Д-р Антония Първанова инициира група от евродепутати за равен достъп до качествено здравеопазване за гражданите на Европа



 Евродепутатът д-р Антония Първанова инициира на 27 ноември 2013 в Европейския парламент група от евродепутати за защита правата на гражданите на ЕС за равен достъп до качествено здравеопазване - диагностика, лечение и профилактика. Целта на тази група е да настоява пред Европейската комисия и пред страните членки за политики и мерки, които да осигурят правото на гражданите на здраве.
"Целта е да направим здравните си системи икономически устойчиви, но и да запазим солидарността. Моделите, които работеха добре вчера не работят добре днес. Демографският проблем и икономическата криза дават отражение навсякъде, но ни посрещат неподготвени. Достъпът до иновации трябва да води до реален ефект и здраве. Чрез новосъздадената група в ЕП ще упражним политически натиск, равният достъп до здравеопазване  да бъде във фокуса на новата Европейска комисия и на страните членки”. Това каза д-р Първанова по време на форума "Укрепване на здравните системи в Европа", организиран от eвропейския  тинк танк "Приятели на Европа".

----------



58 % от разходите за здравеопазване в България се заплащат от джоба на пациента. Капацитета за управление на здравеопазването ни се оказва твърде слаб, за да промени системата така, че да възстанови солидарността и справедливостта за всички. България е на предпоследно място в ЕС по ефективност на здравната си политика, което комбинирани с ниския социално икономически статус, рефлектира в продължителност на живота 7 години по-ниска от най добрата в ЕС, най-висока смъртност и заболеваемост.

Проучване на домакинствата през 2010 г. и 2011 г. показва, че 40% от домакинствата с най-ниски доходи са спрели да закупуват лекарствата, които трябва да употребяват редовно, не правят профилактични прегледи, не търсят медицинска помощ и грижи, когато са болни (около 10% от домакинствата ) или прекратяват здравното си осигуряване (5%).

Според анализи на Световна банка  през 2012,  23 % от хората не са имали финансови средства, за да си закупят предписаните лекарства, а 56% не са могли да закупят поне едно от предписаните им лекарства, реимбурсирани по регламентите на  НЗОК (частично или напълно).

-----------



Д-р Антония  Първанова започна  дейността си в Европейския Парламент през 2005 година като евронабюдател. Още тогава тя инициира от името на групата на европейските либерали капания за правото на гражданите в ЕС да се лекуват навсякъде в Европа. По нейно предложение Европейския парламент постави  въпрос към Еврокомисията за правата на пациентите на достъп до лечение в Европейския съюз. В резултат през 2009 Европейската комисия предложи Директивата за права на пациентите (2011/24 EU), която вече е в сила.

Европейския ден на пациента  бе обявен за първи път в Европейския парламент през 2006 под егидата на д-р Първанова, която  е отличена с наградата депутат на година по здравеoпазване в  Европейския съюз. 
Българският евродепутат е и член на групата от здравни експерти на "Приятели на Европа" за подобряване качеството на европейските здравни системи. Тя е един от 30-те висококвалифицирани експерти в международния екип по здравна политика. С работата си по 187 доклада само през мандат 2009-2014 тя е сред 10 най-активни членове на ЕП votewatch.eu.

Няма коментари:

Публикуване на коментар