Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Отказали помощ на Алекс, защото бил умен


Нито една институция не се свърза с асоциацията след провокацията

Държавата отказала помощ на Александър, момчето, което обяви органите си за продан в интернет, защото бил много умен. Това разказа бащата на 14-годишното момче - Любен Добрев. Той поискал от Регионалния инспекторат по образованието във Видин да осигурят превоз на сина му до училище. След като подал молба, инспекторатът събрал комисия, която да разгледа искането. „Казаха ми „Много е готино, но детето е с много високо IQ - не подлежи на подпомагане", обясни бащата на Алекс пред БНТ. 
Мъжът все още не може да си обясни каква е връзката между интелекта и невъзможността на сина му да стигне до училищният двор. От просветния инспекторат във Видин обясниха, че след разговор между бащата на детето и тогавашния началник на РИО-то Калин Нинов е направен опит през 2011 г. ученикът да бъде транспортиран от дома до училището със специализиран микробус на Ресурсен център - Видин. Това обаче не е случило поради липса на техническа възможност, както и поради факта, че Алекс не е на ресурсно подпомагане, защото е със съхранен интелект. Транспортът на учениците от различни населени места до средищното училище е в компетенциите на местната власт, поясниха още от РИО - Видин. Бащата обаче твърди, че се обърнал за помощ до инспектората, защото останалите институции не му обърнали внимание.
Алекс от Видин публикува в сайта за онлайн търговия Еbау обява, че продава органите си. „Най-вероятно няма да доживея 25-ата си годишнина, така че не се притеснявайте - няма да чакате дълго за органите ми и те скоро могат да бъдат ваши", пише момчето, което страда от Дюшен, една от най-тежките и нелечими форми на мускулна дистрофия. Часове по-късно от Българската асоциация по нервомускулни заболявания (БАНЗ) признаха, че обявата е фалшива и цели да привлече вниманието на институциите. „Децата са много умни и знаят какво ги чака. Те живеят с мисълта, че умират и никой не се грижи за тях. Аз имах син със същото заболяване, но по-лекия вариант - Бекер. На 11 г. той се разболя, а на 25 г. почина. За тези 22 г. нищо не се промени",  заяви председателят на БАНЗ Виолета Антонова. 
Нито една институция не се свърза с асоциацията след скандалната обява на 14-годишния Алекс.

В."Монитор"  

Няма коментари:

Публикуване на коментар