Translate

вторник, 3 декември 2013 г.

Лекарското съсловие поиска:Без роене на болници в големите градове



Настояват за бързо въвеждане на здравната карта

Няма место за повече болници в големите градове. Около това мнение се обединиха главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков и директорът на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев по ТВ7.
„Лечебните заведения в София, Пловдив, Варна и останалите големи градове са твърде много. Затова ние настояваме здравната карта да влезе в действие през 2014 г.”, заяви  главният секретар на Българския лекарски съюз. Проф. Начев пък допълни, че ако някой иска да разкрие болница в Париж, това няма как да стане. Властите във Франция обаче щели да му посочат друг регион, където нуждите са по-големи.
Същата практика трябвало да се прилага и у нас. Само така парите за болнична помощ щели да стигат, а пациентите щели да имат по-добър достъп до здравни грижи. 
И двамата експерти се обединиха около идеята, че здравната реформа е сбъркана от години и няма политическа воля за промяна. Те посочиха като пример факта, че държавата вини болниците за повишения прием на пациенти. А именно тя по закон е превърнала лечебните заведения в търговски дружества, след което ги упреква, че се държат като такива и привличат повече клиенти, вместо да промени това положение.
„Увеличението от 27 млн. лв. след актуализацията на бюджета на НЗОК ще стигне да се разплати евентуално дейността за септември”, каза още директорът на УМБАЛ „Света Екатерина”. По думите му в напрежението около финансирането на болниците имало и нещо хубаво.
А именно, че за пръв път на една маса са се събрали хората, от които зависи решаването на проблемите – експерти от Министерството на здравеопазването, от здравната каса, от лекарския съюз, от парламента и здравната комисия в него.
„Те излязоха с една декларация, че за септември дейността ще бъде платена до 10 декември, а останалите 20% за дейностите, извършени през октомври и ноември, ще бъдат платени през януари 2014-а. Това беше много важно, защото сега знаем какво правим”, допълни проф. Начев.
Д-р Ленков пък допълни, че парите в бюджета на НЗОК за 2014-а пак „няма да стигнат, защото са по-малко, отколкото за тази година”. Той призова да се говори повече за приходната част в бюджета на НЗОК, а не толкова за разходната. Според него „самата държава от години е некоректен платец за здравноосигурените от нея граждани”, тъй като тя заплаща само по 4% от минималния осигурителен доход, а не по 8%, както е за всички останали здравноосигурени лица. Освен това тези плащания не били редовни. „Парламентът трябва да каже защо е така, на нас никой не ни дава обяснение за това разделение”, подчерта д-р Ленков. Картината се влошавала, когато към това се прибавело и лошото функциониране на Националната агенция за приходите. Тя не успявала да събере вноски от 250-300 хиляди души, които имат възможност да си ги плащат, но не го правят.
- Според лекарското съсловие парите в бюджета на НЗОК за 2014-а пак нямало да стигнат, защото били нужни реформи.

В.”Монитор”


Няма коментари:

Публикуване на коментар