Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Някои студентите може и да не плащат семестриалните такси във вузовете



От 9 декември започва кандидатстването за евростипендии

Държавата може да плаща таксата, на студенти по педагогика, медицина, IT и инженерни специалности, физика, и др. от следващата учебна година.
Идеята е младежите да бъдат стимулирани да записват дефицитни за държавата специалности, за които само след няколко години страната ще се изправи пред криза. Студентите, изучаващи тези специалности, ще получават и по-големи евростипендии. Другият вариант е сумата на стипендията да не се промени, а да се увеличи броят им в приоритетните области.
Средствата няма да са от националния бюджет, а от новата Оперативна програма „Образование и наука за интелигентен растеж", която се очаква да започне напролет. Общият бюджет на програмата е 65 млн. лв. ( за около 100 000 бъдещи висшисти), а за зимния семестър на учебната 2014/2015 г. са отпуснати допълнителни 15 млн. лв.от МОН.
Една от идеите е парите от Европейския социален фонд да се дават директно на университети, а младежите да спестяват между 300 и 900 лева на година (според специалността). Друга идея предвижда парите да не отиват в касите на университетите, а директно при студентите. Така те реално ще получават „заплата" заради това, че изучават по-малко популярните, но необходими на страната специалности, съобщи заместник-министър Иван Кръстев, при представяне на резултатите от европроекта „Студентски стипендии” по ОП „Развитие на човешките ресурси”.
От 9 декември стартира онлайн кандидатстването за европейските стипендии. Размерът на стипендията е 120 лв. на месец за успех (през всеки месец на семестъра, за който са одобрени) и за нея има право да кандидатства всеки студент, който учи редовно и има среден успех от последния семестър, не по-нисък от „добър 4,00”, но най-добре е успеха да бъда над 4,50.
200 лева е т.нар. специална стипендия (за тези младежи, които са с отличен научен проект или са представили страната на международно състезание или олимпиада).
 Попълването на регистрацията на www.eurostipendii.mon.bg може да се прави до 23,59 ч на 14 януари. На 4 февруари ще излезе класирането.
Очаква се около 230 000 студенти да подадат документи.
Интересното е, че досега най-много кандидатстват жени - 69 %, докато от мъжете едва 31 % подават документи. Близо 82 % от тези, които вземат стипендия, декларират, че не работят и я ползват за плащане на таксата за езиков курс. Средният успех на класиралите се за стипендии е 5,55, като най-много са отличниците в Медицинския университет в София и юристите на Софийския университет.
Новост е, че през следващия програмен период се обмисля вариантът учениците от професионалните гимназии също да се радват на бонуси за успех от еврофондовете.




Няма коментари:

Публикуване на коментар