Translate

вторник, 3 декември 2013 г.

Още 9 болести ще пазят от уволнение



Нова наредба защитава половината работещи у нас

Девет нови болести ще пазят работниците и служителите от уволнение. Това предвижда проект на наредба на здравното министерство. Досега защитени от съкращение бяха
страдащите от исхемична болест на сърцето, туберкулоза, диабет, рак, професионално и психическо заболяване. В допълнения списък, който не е променян от 1987 г. ще влязат още заболявания, заради които шефът няма право да ви уволни. Предвижда се това да са хронично протичащите неврологични заболявания с остатъчен дефицит като преживени мозъчно-съдови инциденти и дегенеративни заболявания на нервната система - множествена склероза, прогресивна мускулна дистрофия, миастенични синдроми и др. Защитени ще са и пациентите със СПИН, хепатит В и С, паркинсон, епилепсия, детска церебрална парализа, преживелите полиомиелит и операция заради хидроцефалия. Трансплантираните и болните на хемодиализа също ще бъдат пазени от новата наредба.
За да бъдат уволнени работници с такива диагнози, ще трябва работодателят да получи специално разрешение от инспекцията по труда. То ще е базирано на становище на ТЕЛК, в което специалисти ще посочват каква е трудоспособността на съответния служител и как евентуално ще се отрази изгонването му от работа на болестта. Всичко това ще се случва в рамките на 14 дни.
Това е втори опит за промяна в нормативната база, след като в края на миналата година предишният здравен министър от кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи същите промени. Тогава обаче те не минаха на тристранния съвет за национално сътрудничество. Работодателските организации се обявиха против допълването на списъка. „Мотивите на здравното министерство не са аргументирани. А по време на криза това ще затрудни много фирмите. Представете си едно малко предприятие и се оказва, че всички служители в него са защитени", коментира за „Преса" Снежана Славчева от Българската стопанска камара. Освен това ставало дума за страшно много хора - около 1,5 млн. българи, което е половината от работещите у нас.

Жулиета Недялкова
В.”Преса”

Няма коментари:

Публикуване на коментар