Translate

вторник, 3 декември 2013 г.

Приходи и разходи в бяло





Няма човек, който да не е закърмен с народни приказки. Казват, че те помагали за оформянето на идентичността и културата ни. По това, което се случва в здравната ни система обаче, може да се съди, че една от най-малко разказваните притчи у нас е тази за злата мащеха, която накарала заварената си дъщеря да донесе вода в сито.

Бюджетът на НЗОК за 2014 г. породи 2 дни ожесточени парламентарни спорове, но за съжаление не по същество. Затова се наложи отново лекарите да посочат големите пробойни в „ситото” на здравната каса – хиляди българи с възможности отказват да си плащат здравните вноски, държавата плаща за възрастните и децата само наполовина, а болниците се роят безконтролно.

Може би е време държавата да влезе в ролята на злата мащеха и вместо да увеличава сумите в разходната част на бюджета на касата, да спре течовете в системата и да наблегне върху увеличаването на приходите. Това, че се намериха 27 млн. лв., не променя нещата. Дори и още един милиард да налеят, парите пак ще изтекат неизвестно как и незнайно къде. Ето защо е толкова важно да има здравна карта. И лекарите вече го осъзнаха.

- И милиарди да налива държавата в болниците, пак няма да стигат, ако не се затегне контролът на разходите.



В.”Монитор”

Няма коментари:

Публикуване на коментар