Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Годишно у нас се раждат около 500 деца с вродени сърдечни заболявания



Вродените сърдечни малформации са водещата причина за заболеваемост и смъртност при децата до 12-месечна възраст


Половината от тези бебета имат нужда от лечение, а около 20% трябва да се оперират веднага след раждането. Вродените сърдечни малформации са водещата причина за заболеваемост и смъртност при децата до 12-месечна възраст, съобщи доц. Маргарита
Цонзарова, завеждащ Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница и председател на асоциация "Детско сърце", по време на представянето на 2-годишния проект: "Подобряване на практиките в обгрижването на тийнейджъри и млади хора със сърдечни заболявания чрез повишаване на експертния капацитет на партниращите си организации от България и Испания".
Целите на проекта, с испанската фондация "Менудос Корасон", са обмяна на добри практики в обучението на младежитес кардиологични проблеми в модели на поведение и техните родители как да надмогват психологическата зависимост от болестта както и обмен на модели за сътрудничество между медицинските и немедицинските специалисти от двете държави.
Чрез различни средства, между които и комикси (един от тях е свързан например с белезите, тъй като след сърдечната операция остава белег, от който младите се срамуват), ще се помага на младежите за социална интеграция, тъй като децата и младите хора с вродени сърдечни заболявания трудно се интегрират в обществото. Те са изолирани, тъй като често се лекуват в болница, отсъстват от училище. младите хора често крият пред работодатели, че имат хронично заболяване, тъй като в противен случай трудно намират работа и реализация.
Друга тема е за отговорността, тъй като при лечението не трябва да се консумира алкохол, обясниха от испанската фондация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар