Translate

петък, 18 януари 2013 г.

Моцарт за децата ни

Класическата музика оказва много благотворно влияние върху децата

Доказано е, че нотите и паузите тишина между тях стимулират мозъчните клетки и невроните, които отговарят за детската памет и подобряват бдителността на децата, развитието на логическото мислене и способността за разсъждения. Класическата музика намалява стреса, който родителите неизбежно пренасят у дома от външния динамичен свят, в който живеем. 
Мозъчните вълни създадени от класическата музика, правят детето положително към заобикалящата среда. Доказано е, че успокояващите ноти повишават нивото на серотонин в мозъка, което прави децата по-щастливи и дори ликуващи.
Класическата музика влияе положително върху развитието на детския мозък, поради това, че бебета заспиват по-бързо под звуците на успокояваща музика, а е доказано, че сънят е от полза за развитието на техния мозък. Излагането на децата на класически композиции помага за засилване на техния интелектуален потенциал.
----------

От няколко дни в русенския Акушеро-гинекологичен комплекс,
в слединтензивния сектор в неонатологичното отделение, успокояват новородените с класическа музика. Терапията се прилага предимно с произведения на Моцарт, Бах, Хайдн, Хендел, Брамс и Дебюси.

Идеята е на д-р Нина Радкова, началник на неонатологията. След като изчела достатъчно литература по въпроса, лекарката с 32-годишен стаж в това отделение решила да включи и този начин на терапия при отглеждането на недоносените. Приложили го най-напред на две близначета, родени преди около месец с тегло 1700 г. След като били изведени от интензивната терапия в кувьоз, д-р Радкова започнала да им пуска съвсем тихичко в стаята подбрана класическа музика.
„Веднага се забеляза, че децата станаха по-спокойни и започнаха да спят. Събуждат се само когато са гладни. Не са показали някакви проблеми досега и теглото им вече е 1800 г", радва се на ефекта от Моцартовите произведения лекарката, която бе категорична , че ще  препоръча на родителите да продължат да пускат класическа музика на децата и след изписването, за да може да се проследи дали наддават по-бързо на тегло в сравнение с отглежданите досега недоносени.
Класическата музика въздейства положително на развитието на недоносените бебета, убедени са лекарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар