
време.
Наредбата определя точно кои са истинските млечни
продукти, като в списъка освен масово разпространените кашкавал, извара, кисело
мляко и айряна са сложени и продукти като кефир и кобилешкото мляко – кумис.
През 2011 г. според официалните данни само около
50% от произвежданото мляко у нас отговаряше на европейските хигиенни и
санитарни изисквания. Само количествата, отговарящи на европейските изисквания,
обаче ще могат да се продават на пазара. Има вероятност в края на 2013 г. голяма част от
българското мляко да излезе извън хранителната верига, ако не се достигнат
европейските норми.
Само 29 от общо регистрираните 234 млекопреработвателни предприятия в страната ще произвеждат сирене и кашкавал от растителни мазнини. До края на 2012 г. с палмово масло работеха 76 мандри, но близо две трети от тях -47 а се отказали от растителните мазнини и са ги заменили с мляко от Нова година.
Ако някой продукт се представя като млечен, но в него са вложени растителни мазнини, глобата за производителя е 10 000 лв. При повторно нарушение се отнема лиценза.
Само 29 от общо регистрираните 234 млекопреработвателни предприятия в страната ще произвеждат сирене и кашкавал от растителни мазнини. До края на 2012 г. с палмово масло работеха 76 мандри, но близо две трети от тях -47 а се отказали от растителните мазнини и са ги заменили с мляко от Нова година.
Ако някой продукт се представя като млечен, но в него са вложени растителни мазнини, глобата за производителя е 10 000 лв. При повторно нарушение се отнема лиценза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар