сряда, 16 януари 2013 г.

Премиерът Бойко Борисов: Бачкайте като германци, парите не идват от Дядо КоледаВисоките доходи не идват от Дядо Коледа – те идват от конкурентна среда и яка работа, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Лимасол, Кипър.
По думите на министър-председателя, който е в Кипър за срещата на Европейската народна партия (ЕНП), държавите на север са икономически добре, защото гражданите им работят „здраво”.
„Когато икономиката и българите заработят така, както немците, тогава ще дойдат високите доходи", добави Борисов, цитиран от БТА.
„Много вярвам в инстинкта на българина. Българинът за първи път има възможност това, което се говори, да го види. Говорим за метро – ето ви метро, говорим за магистрала – ето ви магистрали – „Люлин”, „Тракия”, „Марица”, „Струма”. Говорим за пречиствателни станции – ето ги, говорим за опери, за музеи – заповядайте, ето ги, вижте ги. Говорим за Южна дъга, за нови градове със страхотни площади – ето ги, показваме ги. Какво могат да ни покажат другите?”, коментира премиерът в типичния си стил.
Той предлага от догодина да се вдигне размерът на обезщетението за майчинство за сметка на съкращаване на срока, в който то се ползва. В интервю за Дарик той беше категоричен, че най-добре за България е той да управлява сам и втори мандат.
Бойко Борисов отговори така на въпроса как ще посъветва майките да харчат онези 240 лева месечно, които им се полагат през втората година от отглеждането на детето: „Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям".
Министър-председателят направи заявка за втори самостоятелен мандат, щял да смени някои от лицата, с които е работил досега, защото имало хора, които например в парламента, само търкали банките. Това щяло да си проличи от листите, които ще реди през май. „И това е най-доброто - да няма коалиция. Всички приказки за... Примерно в моето правителство 90 процента са експерти, не са и партийни членове. Какво по-експертно правителство ще направят? В същото време обаче имат цялата отговорност на партията за правителството. Ще правят широка коалиция... Нали правиха при Беров, нали правиха при Инджова, нали беше тройна коалиция. Сега за заменките, където са направили, защо не излезе някой и да каже „Ние - примерно от ДПС - я направихме тази заменка" или „Ние от БСП" или „Ние от НДСВ"? Докато аз излизам и казвам да спрат [строителството на] дюните, да се спре Иракли. Защото ако не я спра, отговорността е моя. И сега нека отидат гражданството, прокурорите, екоорганизациите да видят първо екото защо не са протестирали, защо са пропуснали сроковете, да видят там, че вместо осем строят 14 бунгала, затова сме ги спрели. Да видят закона. Но е спряно, защото нося отговорност", коментира премиерът.
На въпрос дали ако няма нужното мнозинство и за правителство на малцинството, ще остане в опозиция и няма да прави коалиция, Борисов каза: „Разбира се. Коалиция се прави само ако има ясна платформа на две партии, че могат да управляват заедно. Или три. Нека първо хората се произнесат", каза той.
 Премиерът каза, че той си харчи парите за храна и от време на време пури. Съгласен е, че трябва да се вдигнат заплатите по високите етажи на властта, каквито намерения имат финансовото министерство, но това по думите му може да стане в следващия мандат. Припомни думи на финансиста Емил Хърсев, че не може министър-председателят да получава по-малко от шеф на мол.
 За степента, в която е успял да научи английския език, разказа, че знае толкова, че да може да си каже това, което иска и да чуе това, което му казват. С Ангела Меркел например, с която демонстрира близост, разговарял на руски език.
стил.
Бойко Борисов обаче отново не пропусна възможността да нападне управляващите от предишния кабинет.
„Знаете ли какъв им е проблемът – проблемът са им комплексите, които им създавам. Когато управляваше Тройната коалиция и ние създадохме ГЕРБ, още на втората година ГЕРБ отиде с 10% над другите партии. Станахме първа политическа сила за две години и половина, с много проценти над управляващите, но не бяхме в парламента. Сега вече четвърта година управлява ГЕРБ, в най-тежката финансова криза, когато, виждате, цели държави – включително и Кипър днес е поискал огромен заем, милиарди евро – България демонстрира най-добрата финансова дисциплина и строи повече, отколкото при излишъците на Станишев. И продължаваме да сме първа политическа сила. Представяте ли си – какви са им комплексите? Други, ако не бяха толкова добри, нямаше да ги има, щяха да се сринат. Както стана в Испания, както стана в Италия…", изтъкна премерът.
Той благодари на всички българи, които живеят в Кипър, за това, че на последните избори са подкрепили ГЕРБ.
Според Борисов някъде около 6% от населението на Кипър са българи, а двама министри в кабинета говорят български.
„Те са десет министри, двама говорят български – значи 20% от ръководството им говорят български. С колегата говорихме, че те са изключително доволни от българите тук, много са интелигентни", добави той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар