Translate

петък, 18 януари 2013 г.

Грипът „Виктория" т. г. протича по-тежко и по-продължително време



Най-ефективното превантивно средство срещу грип си остава ваксината, която гарантира имунитет за повече от една година.  
Преди да е имунизиран човек, шансът да развие грип е 62%. Носенето на обикновените хирургически маски обаче не може да предпази от заразяване, защото те се овлажняват 15 мин. след поставянето им, което ги прави неефективни  и пропускащи вируса.
При обилна хрема  най-добре е да се използват само сухите носни кърпички за еднократна употреба, за да не се разнася заразата, напомнят специалистите.

***
У нас пикът на грипа се очаква след 3 седмици,  когато грипната епидемия от Дания, Норвегия и Англия ще застигне и България. Очакванията са до 2 седмици заболеваемостта да се повиши и поради необичайното топло време.
Грипът не е смъртоносен, но ако не се лекува навреме, може да доведе до усложнения, най-вече пневмонии и да удари бъбреците. Епидемиолозите у нас смятат, че по-голямата част от хората ще преболедуват грипа без усложнения, в рамките на 5 - 6 дни. Основните симптоми са температура, болка в очните мускули, силно главоболие, умора, на втория-третия ден е трудно да се стане от леглото.
Сериозните  му усложнения обаче може да настъпят и 24 часа след започване на грипната инфекция, предупреди проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Най-рискови са групите на възрастните хора и малките деца до 1 година, при които заболяването обикновено протича малко по-тежко. Затова препоръката е те да търсят медицинска помощ незабавно от личните си лекари.След грипа може да се развие пневмония, която при хората над 65 години, е причина за 70% от смъртните случаи. 
За възрастните хора експертите препоръчват да остават колкото е възможно повече вкъщи и да намалят контактите си с останалите хора.
Нивото на ваксиналния обхват в България е около 3%, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев от МЗ.
Очаква се вирусът да разболее не по-малко от 700 хил. души, при средно тежка епидемия.
При тежка епидемия се засяга до 30% от населението - за България това означава над 2 млн. души.  
У нас средногодишно умират между 2000 и 2500 българи  от пневмония и нейните усложнения.
-----
Преобладаващият щам тази година е „Виктория". Той протича по-тежко от свинския грип, който беше най-разпространен през последните 2-3 години.
В Северозападна Европа епидемията набира скорост. Най-много болни има в Дания, Норвегия и Англия, но също и в Полша, Чехия, Италия и Испания.  
Заради щама "Виктория"  в няколко щата в САЩ беше обявена кризисна ситуация. А в Ню Йорк дори промениха закон, за да разрешат на фармацевтите да ваксинират и деца под 18 г.-
над 1 год..


Според експерти от САЩ грипните вируси се повлияват добре от тамифлу и релейна, но не и от третия противовирусен препарат на пазара - ремантадин. Той помага при други вируси. Антибиотиците се дават само при усложнения с бактериална инфекция като пневмония например.
-----
***Спирките на градския транспорт - едно от местата, където вирусите на грипа се се разпространяват най-лесно





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар