Translate

сряда, 16 януари 2013 г.

ЦРУ нареди България на 9-о място по смъртност в света



България влезе в челната десетка на поредната негативна класация в световен мащаб, този път за смъртността, след като се оказа, че е сред първите по бедност и живот в риск, по ниска заетост, лошо здравеопазване. С 14.32 смъртни случая на 1000 души страната ни е на 9-о място от 231 държави, за които Централното разузнавателно управление на САЩ събира данни в т.нар. Световна книга на фактите. Данните за смъртността са от средата на м.г.
Единствената държава в Европа пред нас е Украйна с 15.76 починали на 1000. Останалите в десетката са африкански страни и Афганистан. Южна Африка оглавява черната статистика със 17.23 починали на 1000.
В България голям проблем се оказва и т.нар. преждевременна смъртност, т.е. починалите в активна възраст, които би трябвало да работят и да произвеждат брутен вътрешен продукт. През 2011 г. например 23.3% от всички смъртни случаи са преди общата пенсионна възраст от 65 г. Това показва отчетът за изпълнение на демографската стратегия на България за м.г. Средният показател на преждевременна смъртност в ЕС е около 20%. България е доста по-зле и от средния показател за обща смъртност в ЕС, който за м.г. е 9.6 на 1000.


Мила Цанкова
В."Сега" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар