Translate

сряда, 16 януари 2013 г.

Основният източник на доходи за българските домакинства продължава да бъде работната заплата


Според данни на НСИ ,за третото тримесечие на 2012 г., тя съставлява около половината от доходите на българите.
Статистиката сочи, че 30% от българите формират доходите си от пенсии, 9% от самостоятелна заетост, 3,7% от социални помощи, 5,4% от други приходи и 1,3 на сто - от приходи извън заплата.
За същия период около 40% от разходите на българските домакинства са били за храна, алкохол и цигари, за данъци и здравеопазване по около 5% на сто, за облекло и обувки - около 3 на сто и др..

Около 70% от европейците  заявяват, че почти винаги вземат собствени решения за харчене на пари за своя лична консумация, за развлечения, ресторанти, спорт или хобита, сочи анализ на Евростат за вариациите във възприятията към семейния доход в домакинствата в ЕС.
За България процентът на общност за семейните доходи и тяхното разпределение е
70 %. В другата крайност са хората във Финландия,  Естония, Словакия и Словения, където едва 50 на сто от членовете на домакинствата имат думата какво да се прави със
семейните приходи.
Според анализа на Евростат, ако домакинството разчита за приходи само на един член на семейството - то в Ирландия, Франция, Австрия, Норвегия - биха били покрити около една четвърт от нуждите на домакинството. На другия полюс са България и Румъния - един работещ в подобно домакинство би осигурил едва 2% от нуждите на семейството.
-------


Жените по-често държат портфейла, въпреки че мъжете се справят по-добре със семейния бюджет, сочи проучване, направено във Великобритания от Money Advice Service.Данните показват, че 51 процента от жените срещу 36 процента от мъжете са еднолични отговорници за семейния бюджет.Когато обаче става въпрос за разпределянето на парите и избягването на излишни харчове, процентите са "наопаки" ­ 51 процента от представителите на силния пол срещу 36 процента от нежните им половинки се справят по-успешно с тази задача.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар