Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

Радио "Витоша" стартира кампанията "Повече българчета за България 2012"




Кампанията тази година се провежда под мотото „Дари бъбрек. Спаси живот!“.
Около 15% от българите са с латентни бъбречни заболявания, като голяма част от тях стигат до терминална бъбречна недостатъчност, съобщи проф. Чавдар Славов , началник на Клиниката
по урология в УМБАЛ "Александровска", по повод Световния бъбречен ден, който отбелязваме  за 7-и път.По традиция той се провежда през първия четвъртък на месец март.
Според последни данни на СЗО у нас, в Гърция "и Сърбия се правят най-малко бъбречни трансплантации поради липса на развита донорска система.
По думите на проф. Славов проблемът с донорството на органи е сериозен и се дължи по-скоро на манталитета на българина, отколкото на законодателството.
Близо 850 души са включени в националната листа на чакащите за трансплантация в последните 2 години.
Над 3000 българи са на хемодиализа, обяви проф. Здравко Краев, председател на Българската бъбречна асоциация. Една голяма част от болните не стигат до процедурата, защото или късно се хваща заболяването им, или пък самите пациенти не следят състоянието си, поясни той. 
Около половината от бъбречноболните в България не знаят за състоянието си, преди да стане прекалено късно, затова трябва да се провежда профилактика и да се акцентува върху ранната диагностика, отбеляза проф. Краев .
Трансплантацията, а не диализата е най-доброто лечение при болни с тежки увреждания на бъбреците, като тя е с 3 до 5 пъти по-евтина, обясниха от дружеството. 
-----

Водещ на благотворителната вечеря бе Ники Кънчев, който за за трета поредна година застана зад благородната кауза. Тя бе подкрепена тази година и от музикалните изпълнители Рут Колева и Орлин Павлов. 
На благотворителното събитие присъстваха лекари, специалисти, представители на партньорските организации, медии, бизнесмени, фирми-партньори и известни личности, подкрепящи мисията на Българката бъбречна асоциация.Събрани бяха 5010 лв., чрез търг и томбола, за детския олимпийски отбор, който ще участва в Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Хърватска през август.
На благотворителна вечеря  присъства и Мартин Настев, на 11 години от София. Той е единственото дете в България със сърдечна трансплантация, която е извършена преди 2,5 години в Университетска болница „Св. Екатерина”. Присъстваха още и други деца от София и страната с бъбречни трансплантации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар