Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

Отпадат споразуменията с шофьори, причинили смърт

Изказването на зам. главния прокурор Валери Първанов, че обвинението сключва споразумения с убийците на пътя, тъй като затворите са препълнени, е „тежко и несъстоятелно". Всички се обединихме около позиция, която ясно се разграничи от неговата.
С тези думи вътрешният министър Цветан Цветанов скастри обвинител №2 на кръгла маса в парламента.
Там, пред майките на загинали в катастрофи, бяха представени направените по тяхно искане промени в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс, свързани с безопасността на движението. 
На форума почернените родители отново настояха прокурорът Първанов да подаде оставка. Те поискаха той да напусне поста си още преди седмица, когато направи изказването, но зам. главният обвинител тогава така и не даде оставка. Извини се чрез сайта на прокуратурата, но и това разгневи майките, които поискаха лично  извинение, а не чрез сайт. 
Трябваше да бъде сега сред нас и да се извини. Недостойно е да се държи така, категорични бяха родителите.
На кръглата маса стана ясно, че отпадат споразуменията между прокуратурата и шофьорите, причинили смърт за намаление на наказанията им като за целта бъдат направени поправки в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.  Така с измененията при тежки случаи на смърт наказанията стават от 2 до 8 години затвор. От 1 до 5 години затвор е санкцията водач, карал без книжка или ранили и убили човек на пешеходна пътека, при преминаване на червено на светофар или на спирка, ако избяга от местопрестъплението или не е правоспособен да шофира. Ще се увеличи и санкцията за превишаване на скоростта с над 50 км/ч. Кръвна проба от шофьорите ще могат да вземат и медицински сестри, а не само доктори, но това ще стане факт след промяна в Наредба 30. В херметически контейнер ще се пазят те.Освен за алкохол тест за дрога ще се прави на всеки водач, който причини тежка катастрофа на пътя.Санкциите за убийците по пътищата ще бъдат включени и в листовките за шофьорския изпит, за да са запознати всички бъдещи водачи с тях.
До 140 км/ч ще бъде увеличена максималната скорост, но само за новите участъци на магистралите.
Текстовете ще бъдат готови до седмица, а в рамките на месец да бъдат приети от парламента.

Ефектът от промените е спорен, тъй като те няма да отменят условните присъди, които са изцяло в ръцете на съда. Сигурно е и че тези промени няма да решат правните проблеми на роднините, дори могат да ги задълбочат. Така например след отпадането на споразуменията наказателният процес срещу извършителите ще се точи с години. Всеки наказателен процес пък блокира възможностите за получаване на обезщетения и застраховки, когато има спорове. Докато има висящо наказателно дело, не могат да се решат и всички граждански и административни претенции. А сега въпросните дела ще минават задължително на три инстанции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар