Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

До пълната и окончателна победа на чалгата!


Двете Златки - черната и русата, която вече не е блондинка, а е решена в актуалните за момента медени нюанси - стават водещи на политическо предаване, съобщи едната от тях по една телевизия. Ако някой невежа не знае кои са тези Златки - те са плеймейтки, а всеки може да си преведе тази дума, както си поиска и няма да сбърка.
Да бъдат тв водещи било мечта и на двете Златки.
„Ще обсъждаме политика", гордо уточни едната Златка, която секунди по-късно призна, че изобщо не е чувала за скандала с бонусите, който тресе държавата от седмици насам.
Същата или другата Златка, това е без значение, преди време на въпрос в едно тв реалити колко букви има в българската азбука, отвърна „Колкото - толкова".
Ще кажете - ами то в България всеки разбира от политика и футбол, защо пък Златките да не водят политическо предаване? Още повече, че за едната от тях - без значение коя, критерият за присъствие на екрана е, че са много малко хората, които стоят и не правят нищо, а излъчват много и имат харизма.
Нали си представяте как двете ще стоят и ще облъчват с харизмата си някой политик, който, поразен от тази харизма, ще си каже и майчиното мляко ей-така, без дори Златките да му зададат въпрос, защото те са от малкото хора, които стоят и не правят нищо, но излъчват много повече от това нищо. За съжаление такива политици има у нас. Сигурно на това и разчитат онези, които са решили да правят Златките тв водещи.
Двете спокойно може да си водят някое от онези блабла предавания, с които е наводнен ефирът ни и в които може да се обсъжда каквото му хрумне на водещия - от предимствата, респ. недостатъците на силикона, през презерватива на Кънчо и неговата роля за възпитанието на подрастващите, до това има ли живот на Марс.
Но политиката е нещо твърде сериозно, от нея зависи не само моментният рейтинг на водещите или на телевизията, в която водят, а животът на цялата нация и нейното бъдеще. Затова тези въпроси не могат да бъдат оставени в ръцете на случайни хора, колкото и харизматични да са те.
Смесването на сериозните и несериозните теми, приравняването примерно на пенсионната реформа със силикона на някоя т.нар. звезда, коментирането на резултати от президентски избори от фолк певци, се нарича най-общо чалга. И както е тръгнало, всичко у нас върви към нейната пълна и окончателна победа. Обуначването на народа е в ход, дано той разбира това. Да си припомним историческата максима - прост народ, слаба държава.
Навремето един мастит актьор яко псуваше, че званието „народен артист"- имаше и такова - е девалвиране, след като „ония горе" са го присъдили на циркаджия.
А какво да кажем за професията телевизионен водещ? Въобще има ли някакви изисквания, критерии, за да може той или тя да седне в студио и да почне да пита каквото му падне или каквото му дудне някой в слушалките. Ако впрочем тези слушалки бъдат забранени, ще лъсне веднага кой колко пари струва.
Водещият на политическо предаване трябва да има солиден бекграунд, да познава историята на страната, нейната култура, икономика, а не да не е чувал за скандала, който тресе държавата в момента. Трябва да има самочувствие на базата именно на тези познания, а не на скандалното си и агресивно поведение с цел да „размаже" събеседника си. За съжаление точно такова държане в ефир у нас се котира повече, отколкото нормалния разговор. Който надвика другия, е най-добър. Но за
нормалния зрител е ясно, че такъв водещ прикрива всъщност невежеството си по темата, която е зачекнал и се стреми да го компенсира с друго.
В политическо предаване не се разискват силиконът, прическата, поредната приятелка/ приятел, тоалетът, бельото и прочие аксесоари. А се говори за закони, за „Белене", шистов газ, реформи, образование, здравеопазване, международни отношения. Водещите на политически предавания на Запад са легенди в професията, те стоят в ефир десетилетия и никой не си и помисля да ги сваля от екран и да ги заменя с плеймейтки. У нас такива легенди бързо бяха пратени в историята, за да дойде чалгата.
Да бъдат тв водещи, било мечта и на двете Златки. Това обаче е мечта и на десетки други техни връстнички, които са учили точно за това да бъдат водещи, правили са магистратури, добре знаят какви са проблемите на държавата, а не на някаква част от нея, самоназовала се елит. Но Златките ще сбъднат мечтите си, а другите - едва ли. Защото те не са били на корицата на еротични списания, не са си оплитали имената с тези на добре облечени бизнесмени с още по-добре натъпкани портфейли и не са се возили на техните автомобили с повтарящи се номера.
Е, както е казал народът - кой за каквото е учил.

Тодор Токин
В-к "Българска армия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар