Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

"Алфа рисърч": Борисов запазва доверие, но хората не намират нито един министър за успешен

Доверието в правителството, премиера и президента - всички излъчени от ГЕРБ, се запазва приблизително на същите равнища, както през декември м. г.. Оценката за правителството е положителна сред 22% от българите, а за 36% тя е негативна. Сочат резултатите от проучване в края на февруари сред 1015 души на социологическата агенция „Алфа рисърч“.
Премиерът Бойко Борисов запазва доверие от 38%, но ГЕРБ губи два процента от симпатизантите си през последния месец. Подкрепата си оттеглят най-вече жителите на областните градове и селата, средните поколения и хората с високо образование. Случаите на полицейско насилие, скандалите с бонусите и цените на лекарствата нанасят сериозни щети върху образа на управляващите, смятат от "Алфа Рисърч". .
За ГЕРБ в момента са склонни да гласуват 23,9%. Най-голямата опозиционна партия БСП бележи лек ръст на доверие – от 16 на 17%. Председателят на сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева е сред тримата най-одобряваните политици в страната с 26% доверие, след премиера и бившия президент Георги Първанов-33%, което е индикация за значим електорален потенциал. Около 10 на сто от българите заявяват интерес към движението, но едва 2% - твърдо намерение да гласуват за него.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е най-одобряваният член на кабинета, но за първи път той има повече негативни, отколкото позитивни оценки и през февруари той е посочен с 23,4% като неуспешен и с 20,8% като успешен. Нито един от министрите не е безусловно "успешен" Николай Младенов, Мирослав Найденов и Лиляна Павлова са аритметически най-одобряваните министри. Ръст в негативните оценки имат министрите, които пряко или косвено бяха засегнати от събитията с най-голям обществен отзвук през последните два месеца – Нона Караджова и Стефан Константинов. Лидер по ниска оценка продължава да е Симеон Дянков - с 25.8% към 12.7% в полза на "неуспешен". Задълбочава се отрицателната оценка и за отскоро назначената за министър на правосъдието Диана Ковачева.
Проучванията през последната година установяват трайна тенденция на неудовлетвореност от ключови държавни институции. Парламентът продължава да страда от дефицит на обществено доверие. Оценката за дейността му е силно критична.
Въпреки липсата на нов спад рейтингът на НС – 11%, и на председателя Цецка Цачева – 15%, остават на ниско равнище. 
Оказва се, че повечето от българите продължават да бъдат силни етатисти – т.е. те са за силна държавна регулация. 72% са убедени, че е добре държавата да се намесва в икономиката, а 67% - във финансовите институции. Единствените две сфери, в които нашенците не допускат подобна интервенция, са медиите (21% са „за“, а 61% - „против“), както и частният живот на гражданите (19 „за“ срещу 64% „против“).


Няма коментари:

Публикуване на коментар