Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

Неправителствени организации започват дела срещу здравното министерство заради лимита на парите, отпускани от Фонда за лечение на деца

Това съобщи пред "Хоризонт" Йордан Петров от организацията "Спаси, дари на...". Вече се събират подписи срещу ограничението от 180 хил. лв. за лечение на едно дете в рамките на календарна година. Дела ще бъдат заведени и срещу Комисията за защита от дискриминация.
Формалният повод за протеста стана смъртта на шестмесечната Мерве от Смолян, която се нуждаеше от спешна костномозъчна трансплантация в чужбина. Лечението й е забавено, тъй като лекарите месеци наред са твърдели, че могат да я лекуват в България, и от отказа на държавата веднага да финансира  първата получена оферта за лечение и в клиника в Германия. Заради лимита във финансирането се наложи чрез дарителска кампания да бъдат събрани допълнително 32 000 лв., което обаче също забави фатално лечението на детето. По думите на майката на шестмесечното бебе тя би търсила отговорност за смъртта на детето си, но не знае от кого.
Междувременно стана ясно, че 18-годишният Йордан Стоев, който се нуждае от костномозъчна алогенна трансплантация, е получил разрешение от НЗОК за лечение в Германия. Касата ще осигури 94 520 евро, с които ще бъде обезпечена предварителната подготовка за трансплантацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар