Translate

четвъртък, 15 март 2012 г.

Върху администрацията целенасочено се извършват действия, с които се отнемат права и придобивки на служителите


КНСБ е срещу готвените промени в Закона за държавния служител, които налагат и изменения в други 48 закони. Според президента на КНСБ Пламен Димитров анонсираните от финансовия министър Симеон Дянков изменения не спомагат държавните служители да се чувстват по-защитени и са опит да се отнемат права на чиновниците. Димитров даде за пример премахването на клас прослужено време. Според него начинът, по който се определя заплатата на държавните служители, ще доведе до намаляване на базовото възнаграждение. Върху администрацията целенасочено се извършват действия, с които се отнемат права и придобивки на служителите, допълни той.
От синдиката недоумяват защо се придава статут на държавни служители на работещи в администрация, които не са такива по смисъла на закона за администрацията. Става въпрос за НОИ, НЗОК и Икономическия и социален съвет. От КНСБ предлагат чрез изготвяне на кодекс за държавната служба, който да съдържа общи правила за уреждане и уеднаквяване на всички режими на наемане, упражняване на труд, почивки, отпуски и работно време, да се уеднакви статутът на работещите в ДАНС, МВР и МО държавни служители. Броят на държавните служители изкуствено се увеличава, за да може повече хора да бъдат засегнати от промените в новия закон, с които се орязват пари и права обяви Димитров. Сега те работят на трудов договор, а не по служебно правоотношение. Това не са хора, които подпомагат функционирането на държавната власт, а съвсем друг тип администрация, коментира юристът на синдиката Чавдар Христов. Правело се, за да бъдат засегнати повече от новия ред за заплащане на чиновниците, с който се отнема класът за прослужено време и възнаграждението се разделя на твърди 70% плюс 30% бонус според заслугите. Системата за оценяване обаче е изключително субективна и дава пълна власт на началника, твърдят синдикалистите. Новото плащане за привличане и задържане на ценен служител пък давало възможност за наливане на пари на точно избрани хора. В КНСБ се опасявали, че тихомълком новият ред за заплащане щял да бъде разпрострян и върху групата служители в администрацията, които сега са на трудов договор и им се плаща според Кодекса на труда. Вече открито се говори за премахване на класа и в частните фирми, предупреди Димитров.
КНСБ не очаква, че закона преминал на първо четене, няма да бъде приет от НС.
По повод скандала с бонусите Димитров заяви: "Бонусите са елемент от системите на заплащане. КНСБ не смята, че бонусна система не трябва да има, но допълнителното възнаграждение не трябва да надвишава една четвърт от заплатата на служителя". Президентът на КНСБ поясни, че синдикатът е категорично против бонуси, които са в пъти над заплатата.
От КНСБ настояват държавните служители да имат право на ефективни стачни действия, за да изразят недоволството си в случаите, когато правата им се нарушават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар