Translate

сряда, 25 януари 2012 г.

Изкуство от кокс и въглища


На 27 .01. 2012 в Дом на Москва в София, се открива първата експозиция на малки пластики от кокс и въглища. Подобна изложба се организира за първи път в света, като уникална е не само техниката с която са изработени тридесетте пластики, дело на младите творци от скулптурно ателие "Шилото",  но и покритието с което са защитени от разрушаване и атмосферни въздействия. Защитното покритие е изобретение на инженер Стоянов, който създава преди двайсет години компанията си АВТОМАН за търговия с твърди горива. Рожденият ден на фирмата си, бизнесменът, известен и като меценат на оперни гласове, решава да отбележи с тъкмо такава уникална експозиция в знак на почит и преклонение към земята от която щедро черпим суровини и богатства, често пъти без да си даваме сметка за равновесието, което можем да нарушим и това да ни коства висока цена. Бизнесменът и съпругата му озаглавяват серията от малки пластики ‘ Два цвята черно”защото за двадесет години по думите на семейството, човек се научава да гледа на твърдите горива не като на замърсител на околната среда, а да ги възприема като чиста глътка въглерод за металургията и химическата индустрия. Предлагането само на висококачествени енергийни продукти е основен търговски принцип на компаниите, ръководени от екипа на АВТОМАН. Това предопределя и изграждането на собствена лаборатория за изследване на твърди горива, а също така сертифицирането им по стандарта за качество ISO 9001 на UKAS и ANAB.Научните изследвания в областта на брикетирането на наши специалисти им дава възможност за разработване на уникални технологии, които са в процес на внедряване.
„Голямата любов към работата, с която се занимаваме от толкова години и желанието да подкрепим млади таланти в условията на криза, когато изкуството е изместено от ежедневните грижи и нужди на обществото, ни вдъхнови да предложим на група скулптури да използват въглища и кокс, като основен материал за работа. Резултатите ни изненадаха приятно. Без да се считаме за големи меценати се надяваме да продължим тази традиция и в следващите години, а също така бихме искали нашият пример да бъде възприет и от други бизнесмени. Защото, както казва Бейкън за да властваш над природата, трябва да и се подчиниш, казва авторът на изложбата. .
Ще бъдат връчени три награди за най-добрите пластики, а проектът вероятно ще продължи и догодина с второ издание на изложбата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар