Translate

сряда, 25 януари 2012 г.

Около 500 деца от столични училища си приготвиха за обяд сами и изядоха здравословен сандвич


Инициативата е традиционна в рамките на "Европейския ден за здравословно хранене и готвене" и се проведе в една от залите на „Арена Армеец". В празненството, организирано от представителството на вропейската комисия у нас и организацията на професионалните готвачи "Евро ток България", участие взеха близо 500 деца, между 7 и 12 години от от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания, 40 майстори-готвачи и повече от сто доброволци .
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се включи в демонстрационното шоу, чиято основна цел е децата да получат лесни и трайни уроци за рационално и полезно хранене
-Трябва да покажем на децата с какво да се заместят чипсовете и кроасаните, каза министър Найденов и в подкрепа на думите си приготви сандвич с пълнозърнест хляб, пилешко бяло месо, зелена салата, моркови и броколи, а накрая прибави нискомаслено меко сирене, приготвено от здравословно прясно мляко, който подари на случайно момиченце.
По думите на Найденов инициативата е много важна, тъй като е част от борбата с наднорменото тегло и от кампанията за здравословно хранене, което "не трябва да лишава децата от нищо, но да е балансирано и добре съчетано". Той обаче призна, че наредбата за здравословно хранене в учебните заведения в страната трудно се изпълнява, защото "има корпоративни интереси заради обществените поръч­ки, от които  очевидно някои печелят". -Няма да е лесно, но не искаме никои да печели на гърба на нашите деца, на тяхното здраве, така че ще   продължим тази битка, каза Найденов.
Закуската приготвена от самите деца  включваше две филийки пълнозърнест хляб, млечна майонеза с пресен босилек, филе от пилешки гърди, задушени броколи и моркови. А десерта към закуската бе  купичка пресни плодове, бисквити „Житен дар" и по една кофичка плодово кисело мляко „Данон".
Журналистите приеха това като провокация към земеделския министър, който инициира връщането на българския стандарт при продукта с уникалната жива бактерия.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар