Translate

вторник, 24 януари 2012 г.

Близо 100 души ежедневно са жертва на злоупотреби с личните им данни

По 200 сигнала на ден постъпват в Комисията за защита на личните данни, от които половината са основателни, а 60% от жалбите са в сферата на телекомуникациите, посочи председателят на комисията Венета Шопова. 
Чести са и оплакванията за предоставяне на лични данни на трето лице, което ги предоставя пък на други хора.Напоследък са зачестили жалбите в комисията и срещу видеозаснемане. За пример бе посочен скандалът с видеокамерите в болница "Свети Иван Рилски" в София, при който се оказа, че пациенти са били заснемани ненужно и незаконно.
Според  Шопова, проблемите възниквали в момента, когато се изискват повече данни от необходимото. За пример може да се ползва онлайн формуляр за наемане на работа. Повечето кандидати, като хора без особени финанси, са готови да предоставят всевъзможна информация включително която е твърде лична, например за здравословното им състояние.
Интересен факт е, че досега в нея не е постъпил нито един сигнал срещу „Фейсбук”.
В Седмицата за защита на личните данни едноименната комисия откри на 23.01. т. г. модернизиран Център за информация и контакти, който осигурява информационно обслужване на гражданите. Целта е да се повиши информираността на хората за правото на защита на личните данни и неприкосновеност.
Всеки, който смята, че е злоупотребено с личните му данни или има въпрос по тази тема, може да позвъни на тел. 915 35 18 (от чужбина +359 2 и номера), да изпрати сигнала си по електронната поща - kzld@cpdp.bg, по факс - 915 35 25, да пише в сайта на комисията – www.cpdp.bg, или да изпрати писмо на адреса й: София, бул. "Иван Гешов" №15.
-------
На 28 януари Европа ще отбележи за шести пореден път Деня за защита на личните данни.Тази година. Тази година Комисията за защита на личните данни отбелязва своята 10-та годишнина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар