Translate

петък, 27 януари 2012 г.

Благотворителна инициатива за операции на катаракта и поставяне на безплатна вътреочна леща

 Близо 40 млн. души по света са слепи, 90% от тях живеят в развиващите се страни.

Зрението е най-ценния дар от природата. Намалението му води до тежка инвалидизация и намалява качеството на живот. Смята се че човек ако живее достатъчно дълго (100-120 год.) ще получи перде.
-От очи и от любов също не се умира, но какво е живот без щастие и светлина, риторично попита акад. Петя Василева на пресконференция и продължи, че катаракта (перде) е лечима слепота, за разлика от глаукома, при която не може да се възвърне загубеното вече зрение.
Благотворителна инициатива за операции на катаракта, с предоставяне на безплатна вътреочна леща, стартира на 1 февруари и ще обхване крайно нуждаещи се пациенти, след лекарски екипен подбор.
Критериите за селекция включват: възрастните хора да са самотни, двустранно слепи, да са с месечни доходи под 200 лв. От тези с най-ниските доходи ще започнем, защото много от пациентите ни макар, че имат деца в чужбина, са самотни и напълно изоставени от тях. Желателно е пенсионерите да носят документ от НОИ с размера на пенсията и по възможност талон-направление от ОПЛ. Тези обаче без направления за преглед няма да бъдат връщани, а също ще бъдат прегледани.
През месеците февруари, март и април в очната болница „Акад. Пашев” ще се прави всеки оперативен, работен ден, по една безплатна операция на пациенти с катаракта т. е. 16 пъти в месеца ще се имплантира по 1 леща безплатно, съобщи управителят на болницата акад. Василева.
Общо 50 безплатни лещи, поколение "Quatrix", на австрийската компания CROMA, ще бъдат поставени в рамките на инициативата”Светлина за света”, обясни търговският мениджър на компанията Андреас Лийб.
Ако инициативата се окаже успешна, ще бъде повторена през третото тримесечие на годината, увери той.
Близо 40 млн. души по света са слепи, 90% от тях живеят в развиващите се страни. Статистиката сочи, че бедността се явява основна причина за слепота в наше време.
В България около 30 000 души са с катаракта. У нас се прави всичко, което се прави в развитите страни по отношение на това заболяване, подчерта акад. Василева. Ние не сме сред развиващите се, ние сме развита страна, но с ограничени финансови ресурси и нямаме нищо общо с Африка, заяви тя и продължи, че е останала ужасена от факта, че 70% от завършващите лекари желаят да работят извън България. Тенденцията е повече нуждаещите се, а по-малко лекари. По думите и според статистиката до 2020 г. 50% от диабетиците няма да имат достъп до лекари, поради липсата им.
Ние сме единствената страна, в която НЗОК не заплаща абсолютно никаква леща, за разлика от Румъния, Китай и др. държави. У нас в момента операцията при катаракта  се поема от НЗОК, но пациентите заплащат сами вътреочните лещи, чиято цена варира между 600 и 800, а при някои достига и до 1200 лв..За възрастните с ниски доходи това обаче е непосилен разход. Всекидневно се срещаме с такива хора, които не могат да си позволят това съвременно лечение. В резултат на това много пенсионери у нас не се оперират от катаракта, тъй като нямат средства да заплатят цената на вътреочната леща, обясни акад. Василева.
Целта на тази инициатива е двуяка-скрининг за точна диагноза и възможността за проглеждане с дарената леща. С други думи инициативата ще помогне да се прегледат повече хора и да се насочат към адекватно лечение, след задълбочен преглед от специалистите-офталмотолзи.
Болницата ще направи база данни за прегледаните пациенти. Тя има и сайт, който заинтересованите могат да посетят.
Компанията CROMA е фамилна по отношение работата в офталмтологията-4-та генерация фармацевти. Тя е и 4-я по големина водещ европейски производител на медицински изделия и лекарства. Фирмата има 7 хил. дъщерни фирми по света, регистрирани филиали в САЩ, Германия, Франция, Испания, Полша и Румъния, а продуктите и се продават в над 62 страни, чрез собствени дружества, стратегически партньори и дистрибутори. В последните години имат ръст над 20% в сегментите ортопедия, естетична дерматология, офталмотология, и др. Компанията има доста голям резерв от продукти, които престои да пусне на пазара. Надеждите са, че това ще ги изстреля на по-предна позиция. Чрез инициативата „Светлина за света”, която е тяхна постоянна благотворителна активност, фирмата подпомага безвъзмездно борбата с лечимата слепота в различни региони по света, вкл. и в Югоизточна Европа.
----
Катарактата е известна като „старческо перде.” При нея, с напредване на възрастта, естествената човешка леща загубва своята прозрачност и пречи на преминаването на светлината в окото. Зрението може да се възстанови само чрез операция – отстраняване на помътнялата леща и имплантиране на изкуствена леща. Операцията от катаракта е най-често извършваната операция в медицината въобще. Ежегодно у нас се правят над 30 000 операции на „перде”.

----
Едно от големите предимства на лещата е, че има и 4-ри ушишчки и лежи много стабилно в очния капсулен сак и много .добре се адаптира, тъй като има усъвършенствана сферична оптика. Подарените лещи са в инструмента (доза инжектор), с който ще се имплантират, което ги прави и абсолютно стерилни. Нормалното време за една операция на катаракта и слагането на лещата, която ще се извършва безкръвно и безшевно с най- модерната апаратура, е между 20 мин. и половин час. Това е най-високо качествената и добре продавана мека, оцветена леща в дъщерните предприятия в Европа, Мексико Бразилия, Аржентина, Китай, Индия и др. държави, а имплантирането и дава много добри резултати, което е от значение за пациентите и за лекарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар