Translate

понеделник, 23 януари 2012 г.

Според древния китайски календар от днес сме в 4709 година – Годината на Дракона.

Съгласно китайските поверия първият император на Китай е бил митичният Жълт император.
В Китай наричат Лунната нова година -Пролетен празник. В навечерието на Лунната нова година в Китай започва грандиозно почистване на улиците и на домовете, за да се прогонят злите духове. За стопанките е задължително да метат къщите от прага навътре, за да не изметат късмета.
В първия ден от Новата година децата получават от родителите си и от баби и дядовци пари, завити в червена хартия. По-младите дават подаръци на по-възрастните роднини. Шефовете пък дават на подчинените си тлъсти премиални. В първите дни от годината китайците посещават театрални и оперни представления, играят карти, разменят си визити с роднини и приятели, горят ароматни пръчици в памет на починалите.
В Северен Китай селяните сами организират театрални представления. В Южен Китай хиляди хора се събират за традиционните състезания с драконови лодки. Купонът продължава чак до 15-ия ден от Новата година, когато празничния сезон приключва с Празника на фенерите.
------
Драконът е единствено митично животно и е пети от 12-те животински знаци в китайския зодиак: Плъх, Бик, Тигър, Заек (Котка), Дракон, Змия, Кон, Коза (Овца), Маймуна, Петел, Куче, Глиган (Свиня). 
Животните се свързват всяка година с древна двойна опозиция на ин и ян и с един от петте елемента - метал, огън, дърво, земя и вода. Всяка индивидуална комбинация се повтаря веднъж на 60 години. Тази годината е годината на Водния Дракон.
Драконът е жизнен, активен, открит, чистосърдечен, доверчив, енергичен, широкоскроен. Той е чувствителен, изпитва безпричинно безпокойство. Стреми се към съвършенство и това го прави взискателен, както към себе си, така и към другите. Изисква много, но дава много повече. Раздразнителен е, думите му изпреварват мислите. Умее да дава полезни съвети, но робува на скрупули. Драконът е ентусиаст и лесно се увлича по различни идеи.
-----
От гледна точка на фън шуй, 2012, е годината на черния водния дракон, които носи много възможности за добра съдба. Що се отнася до характеристиките на Дракона- най-подходящата дума  тук е драма. Затова ако поемете неразумни рискове, може да се окажете във вихъра на собствената си драма.
Годините на дракона са щастливи за всеки, които мисли да стартира нов бизнес  или да започне нови проекти от всякакъв вид, просто защото парите по-лесно идват при всеки, независимо дали са спечелени, взети назаем  или получени като подарък. Логично би било да очакваме подобряване на икономиката в чисто личен план и да бъдем облекчени през следващата година. Богатството може да бъде натрупано, но може да бъде и и загубено, защото според  китайския зодиак драконът олицетворява кармата, цикъла на въплъщение, наградата за добрите дела и наказанието за лошите.
Водните дракони се явяват на всеки 60 години-  така че имаме Ин водни дракони в годините  1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 20122072, 2132, 2192 и т.н..
През 2012 годината започва на 23.01.2012 и завършва на 9.02. 2013.

Няма коментари:

Публикуване на коментар