Translate

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Националният омбудсман официално запитва министърът на здравеопазването относно заплащането от НЗОК на лекарствата за болните от Алцхаймер

45 000 българи с Алцхаймер без лекарства

Само в четири страни от ЕС лекарствата на болните от Алцхаймер не се изплащат от здравната каса - България, Естония, Литва и Малта.В България болните с деменция са над 90 000, половината от тях са с диагноза Алцхаймер, но без реимбурсация на лекарства, а 25 000 са застрашени да развият заболяването.
 На среща между омбудсмана Константин Пенчев, гражданското сдружение „Алцхаймер България" и фондация „Състрадание Алцхаймер" стана ясно, че МЗ все още не е спазило решение на Върховния административен съд да осигури безплатни лекарства за болните от Алцхаймер.
От НЗОК заявиха, че ще плащат за лекарствата, ако  бъдат включени в Наредба 38, определяща списъка на заболяванията, за които касата изплаща частично или напълно лекарства.
В тази връзка националният омбудсман Константин Пенчев ще отправи официално запитване към министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов какво се прави по въпроса. 
Независимо, че от 2009 г. има сформирана експертна работна комисия към МЗ, ангажирана да включи лекарствата за заболяването в наредба 38, сдружението към момента няма информация какво се прави по този въпрос.
Има решение на Комисията за защита от дискриминация, според което не включването на болестта в наредбата е пряка дискриминация по признак увреждане. От края на миналата година е в сила решение и на Висшия административен съд, че болните имат право на безплатно лечение. При неизпълнение на решението в срок до три месеца МЗ подлежи на административна санкция в размер от 2000 до 10 000 лева.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар