Translate

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Парламентът отхвърли предложение за промени в Наказателния кодекс, с които да се засилят наказанията за нанасяне на телесна повреда срещу медици


Парламентът отхвърли на първо четене предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), с които да се засилят наказанията за нанасяне на телесна повреда срещу медици. Искането за промени е внесено от Станка Шейлекова от ГЕРБ и група народни представители от почти всички парламентарни групи.
С него се предлага допълнение на чл.131, ал.2 от НК, така че да се налага по-високо наказание на извършител, който е нанесъл  телесна повреда на медицински специалист. Причината за исканата промяна са зачестилите случаи на насилие срещу медицински
специалисти при и по повод упражняване на професията им,  посочиха вносителите.
Д-р Ваньо Шарков от Синята коалиция посочи, че подкрепя законопроекта, защото целта му е да бъдат защитени медицинските специалисти. Според него в този проект няма политика.
Пламен Цеков от ГЕРБ също призова той да бъде подкрепен, тъй като има случаи, в
които не може да се направи нищо, за да се спаси пациент, но това не значи, че лекарят и сестрата, които съвестно са си изпълнявали задълженията, трябва да бъдат бити.
Смятам, че уважаваните юристи са длъжни да ни дадат решение на проблема, а не да ни порицават със своите знания, каза той по повод отхвърления от правната комисия законопроект.
Анастас Анастасов от ГЕРБ посочи, че е против законопроекта,  защото е въведена порочна практика в Наказателния кодекс да се въвеждат отделни професии. А Юлияна Колева също от ГЕРБ и също против промените, допълни, че юристи не са против специалната защита на лекарите и медицинските лица. Считаме, каза тя, че тази защита съществува в НК, в обема на понятието длъжностни лица и добави, че Върховният касационен съд ще излезе със специално тълкувателно решение за категорията на длъжностните лица, за да няма различна тълкувателна практика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар