Translate

понеделник, 31 октомври 2011 г.

Раждането по гръб – възможно най-лошата поза за раждане


Раждането по гръб – позата, в която масово се практикува в българските болници и всъщност е единствено възможна, се оказва лош избор. „По-лошо е само ако жената е надолу с главата”, казва Roberto Caldeyro-Barcia, бивш президент на Международната федерация на акушерите и гинеколозите (FIGO), номиниран три пъти за Нобелова награда. 
Причините са много. Най-очевидната – когато жената е по гръб, тя трябва да напъва срещу гравитацията, вместо да я ползва за свой съюзник при раждането на бебето. Получава се нещо като това да се опитваме да запалим изгаснал автомобил, бутайки го нагоре по пътя. В тази поза също така се притискат главни кръвоносни съдове, стеснява се диаметъра на таза, често жената се чувства неудобно във физически и в психологичен аспект. Всичко това може да забави раждането, причинявайки страдание на бебето. Оказва се, че има много по-благоприятни пози, които се практикуват в развитите държави – изправени, клекнали, странично легнали и други. При това позите могат да се променят в процеса на раждане според протичането му. За много от тях дори не е нужно специализирано оборудване.
Ето защо сдружение „Естествено” започва нова кампания „Не на раждането по гръб! Имам право на избор!”. Кампанията стартира на 29.10.2011год. с голямо събитие в Борисовата градина. Тя е основно информативна и ще включва издаването и разпространението на брошури, публикуването на статии, преводни материали, различни проучвания. Главната ни цел е да запознаем бъдещите майки с негативите на раждането по гръб и с предимствата на различни други пози, както и да ги насърчим да потърсят съдействие от лекаря си да родят в поза, различна от наложилата се практика. Вярваме, че именно пациентите са тези, които трябва да настояват за промяна, за това да им бъде дадена възможност да раждат така, както се ражда в европейските болници. Вече сме свидетели на такива промени, които постепенно се налагат в последните години – възможността за присъствието на таткото, както и на специален помощник – дула; опцията да се вземат под внимание някои желания на родилката; възможността да не се подписва информираното съгласие или части от него; предлагането на водно раждане и др.
За повече информация относно предстоящия празник, кампанията „Не на раждането по гръб! Имам право на избор!” и дейността на Сдружението: www.estestveno.com, info@estestveno.com, тел. 0885-121-345 Елена Кръстева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар