Translate

сряда, 2 ноември 2011 г.

Страната ни е на 29-о място в Европа по качество на лечение на диабетиците

и за съжаление, няма никакви индикации за подобрение дори малко на ситуацията, заяви Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, .
Близо 350 000 души у нас страдат от диабет, а около 250 000 не знаят, че го имат, че са в преддиабетно състояние (само при физичен или психичен стрес може да се увеличи кръвната захар) или просто крият, че имат това заболяване. Причина за неосведомеността им е, че изследването на кръвната захар не влиза в рутинните кръвни изследвания-пълна кръвна картина. У нас няма точна информация колко са децата диабетици до 18 г., но се приема, че са близо 3000. До 1-2 години ще има точна статистика колко са децата с диабет тип 1 и тип 2. Диабетът в детска възраст инвазира. Около 2% от детския диабет се пада на тип 2, в резултат на главоломното затлъстяване при децата, които на 15-16 години са вече с изчерпана инсулинова секреция и са на комбинирано лечение с инсулин и метформин, съобщи националният консултант по детска ендокринология и диабет доц. Калинка Коприварова по време на Националната конференция на деца и млади хора с диабет, която е първата проява от започващия от 01.11.т.г.- месец за борба със захарния диабет.
По думите и инсулинозависимият захарен диабет тип 1 засяга най-често деца от 0 до 18 години и се среща в 80 % от случаите при деца, дори и бебета, както и при 20% от възрастните хора
Диабет тип 2 засяга предимно възрастни хора над 40 години, най-вече с излишни килограми.
 Според нея най-правилното лечение на инсулинозависимия диабет е с инсулинозависими аналози, тъй като това лечение най-много се доближава до динамиката на инсулиновата секреция при недиабетици.
Доц. Коприварова заяви, че при лечението с инсулиновите аналози на диабет тип 1 трябва да бъдат премахнати критериите, за да се освободят лекарите-индокринолози от неудобството да пишат фалшиви цифри в личните дневници, само и само да покриват критериите към здравната каса. Тя припомни, че годишно се осигуряват 1100 тест ленти за диабетно болни до 18 години, което лишава държавата от почти 766 лева, като след тази възраст броят на лентите спада до 150, което освен, че е крайно недостатъчно за тях е и на стойност едва от близо 105 лева на човек.
Тя припомни още, че добрият контрол е основата за превенцията на усложненията, които без изключение имат много тежки последици за качеството на живот на диабетика.
В последните години постепенно намалява броят на контролните прегледи след 18 год. възраст при специалист, както и броя платени от касата изследвания на някои важни параметри например като гликирания хемоглобин. Това без съмнение са притеснителни фактори и и не са нищо друго, освен възрастова дискриминация, категорична бе доц. Коприварова, която алармира, че изследването на кръвната захар не винаги се включва в профилактичните прегледи. Много малко са хората, които сами проявяват инициатива и настояват пред лекаря си за това изследване, да не говорим пък за липидния профил с общ холестерол и за триглицеридите. По думите и интереса към специалността „детска ендокринология” е голям. Нещо повече желаещите да специализират дори надхвърлят местата за специализация.
-Добро е и нивото на проследяване, връзката между лекари и родители също е на ниво, но бюрократичните спънки си остават, обощи тя.
Котова подчерта, че има съществени различия и явна дискриминация в обема здравни услуги и нивото на проследяване на диабетиците у нас до 18-годишна възраст и след това.
По думите и около 90% от децата на възраст от 0 до 18 год. и 20% от възрастните са с диабет тип 1 т. е. те са инсулинозависими. Плашещото обаче е, че все повече се увеличава броят на децата, заболели от диабет тип 2, който много често е съчетаван с наднормено тегло. И двата типа са свързани с инсулинов дефицит и/или инсулинова резистентност.
От асоциацията настояват болните от захарен диабет тип 1 и тип 2 да бъдат освободени от потребителска такса; Личните лекари да изписват лекарствата им за срок от три месеца, а срокът за преосвидетелстване от лекарска комисия да се увеличи на 10 години; Да бъде увеличен броят на платените от здравната каса тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар на 600 бр. за диабетици над 18-години на интензифицирано инсулиново лечение и на 400 – за болни над 18-годишна възраст на двукратен режим на прилагане на инсулина. Те настояват още НЗОК да поеме реимбурсацията на консумативите за инсулиновите помпи, които месечно струват около 400 лева. Помпите струват около 8000 лева и тъй като малко хора могат да си ги позволят, според доц. Коприварова НЗОК трябва да поеме поне разходите за консумативи им, а по-нататък да се мисли и за тяхното реимбурсиране.
Според лекарите-специалисти майчинството при диабетиците трябва да се увеличи до 2 или максимум до 3 години, тест-лентите да са еднакво количество за всички - деца, жени и мъже, а децата и юношите поне два пъти годишно да се консултират с психолог и да бъдат подготвяни от него как да информират околните за състоянието си, без да се стесняват от заболяването.
Те са категорични, че пари за лечение на заболелите от диабет у нас в здравната каса има, но те не се изразходват рационално.
Тези искания бяха записани в декларация, която ще бъде внесена в Народното събрание на 4 ноември. Освен това тя ще бъде изпратена и до парламентарната комисия по здравеопазване, до НЗОК и до МЗ. 
--------
Захарният диабет е хронично състояние, което обикновено не може да бъде излекувано. Характеризира се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.
Диабетът е:
Захарният диабет се характеризира с периодична или постоянна хипергликемия и се диагностицира чрез установяване на някой от следните признаци:
  • Ниво на кръвната захар на гладно-период най-малко от 8 часа, през който не се приема никаква храна≥7,0 mmol/L (126mg/dL)
  • Нива на кръвната захар ≥11,1 mmol/L (200 mg/dL) два часа след орален прием на 75 g глюкоза при тест за глюкозна толерантност
  • Симптоми на хипергликемия и временни нива на кръвната захар ≥11,1 mmol/L (200 mg/dL).
  • Ниво на гликирания хемоглобин (Hb A1C) ≥6,5%
Положителният резултат при отсъствие на явна хипергликемия трябва да бъде потвърден чрез повтаряне на някои от описаните тестове в друг ден. Предпочита се измерването на нивото на кръвна захар на гладно, заради по-лесното измерване и значителната продължителност на продължаващия два часа стандартен тест за глюкозна толерантност, който при това няма прогностични преимущества.
 Според актуалната дефиниция две измервания на кръвна захар на гладно над 126 mg/dL (7,0 mmol/L) се смятат за диагноза на захарен диабет.
За хората с нива на кръвната захар на гладно от 100 до 125 mg/dL (5,6 до 6,9 mmol/L) се смята, че имат нарушена гликемия на гладно. Пациентите с нива на кръвната захар при стандартен тест за глюкозна толерантност между 140 mg/dL (7,8 mmol/L) и 200 mg/dL (11,1 mmol/L) имат нарушена глюкзна толерантност Второто от тези две преддиабетни състояния представлява съществен рисков фактор за развитие на същински захарен диабет, както и на сърдечно-съдови заболявания
При стойности на кръвната захар около и малко над горната граница на нормата се прави тест за обременяване с глюкоза. Това е изследва на кръвната захар сутрин на гладно, след което пациентът изпива определено количество глюкозен разтвор и отново се изследва кръвната захар (най-често на 60-тата и 120-тата минута след изпиване на разтвора). Този тест дава информация за възможността на панкреаса, при подаване на въглехидрати на организма, той да отговори с адеквана секреция на инсулин, който да доведе нивата на кръвната захар до нормални стойности. Още тестът дава отговор на въпроса: има или няма захарен диабет в онези случаи, при които стойностите на кръвната захар са гранични и не са категорично високи, така че само по изследваната захар на гладно не може да се постави диагнозата.
При болни със захарен диабет за оценяване на провежданото лечение: било то само диета или диета в съчетание с медикаменти – таблетки или инсулин, се провежда кръвно-захарен профил. Изследва се кръвната захар в различни часове на деня, указани от лекар, така че при някои от измерванията кръвната захар да е на гладно, а при други след хранене. По стойностите се съди за метаболитната компенсация на диабета, т.е. нормализирани ли са онези прицелни стойности на кръвната захар, при които рискът от усложнения на захарния диабет е сведен до минимум.
Много е важно диабетиците да се стремят да поддържат нормално тегло, както и редовно да изследват кръвната си захар.
При здрави хора кръвната захар се поддържа в строги граници: 3.6 – 5.8 ммол/л (65-105 мг/дл), независимо от това в какво състояние се намира организмът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар