Translate

сряда, 2 ноември 2011 г.

Френски учени разкриха еликсира на младостта

Те успели да върнат младостта на клетки на донори на възраст над 100 години, като ги препрограмирали, доказвайки по този начин, че процесът на стареене е обратим.
Изследването на възможността за изтриване на следите от остаряването на клетките, публикувано в днешния брой на специализираното сп. "Genes & Development", бележат нов етап в репродуктивната медицина за коригиране на патологии, отбелязва Жан-Марк Льометра от университета в Монпелие, ръководил на изследването.
Проучването допринася също така за по-доброто разбиране на остаряването и коригирането на неговите патологични аспекти. Клетките на възрастните хора са препрограмирани ин витро в индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC) и по този начин възвърнали младостта си и характеристиките на ембрионалните стволови клетки.
Те отново могат да се превърнат в клетки от всички видове (неврони, сърдечни клетки, кожни, чернодробни) след подмладяването им от учените, предава БГНЕС. Първоначално учените размножили кожни клетки на 74-годишен донор, след което пристъпили към препрограмирането им ин витро. Тъй като това не било възможно чрез класическа подготовка въз основа на четири генетични фактора (OCT4, SOX2, C MYC и KLF4), добавили към тях още два (NANOG и LIN28).
Благодарение на този нов "коктейл" от шест съставки препрограмираните клетки придобили отново характеристиките на индуцирани плурипотентни стволови клетки от ембрионален тип и в тях не останали никакви следи от предишното остаряване.
 След това учените изпробвали коктейла върху клетки на хора на 92, 94, 96 и 101 години, като експериментът бил успешен дори при столетниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар