Translate

вторник, 1 ноември 2011 г.

Над половината от пълнолетните българи приемат лекарства, предписани им от лекар

Данните от социологическо проучване на отношенията лекари - пациенти, проведено от изследователската верига „WIN-Галъп интернешънъл“, в 39 страни по света, проведено в периода 19 юли – 3 октомври 2011 г. показват, че България се намира на 11-о място по дял от населението, което приема лекарствени средства по рецепта.
52% от българите посочват, че към периода на проучването приемат лекарства – и то предписани им от лекуващия лекар..
На челната позиция по употреба на лекарства в света е Китай, където  80% от анкетираните са заявили, че се лекуват с медицински препарати.
В Кения обаче само една четвърт от запитаните понастоящем са подложени на лечение по лекарска рецепта.
Съгласно данните от проучването само 57% от участниците в него изпълняват предписанията на лекуващия им лекар постоянно, без да импровизират. Най-малко податливи на лекарските инструкции са 12% от пациентите по света, които заявяват, че се лекуват, както лекарят им е казал, но само от време на време.
Подредбата на държавите по индикатора „спазване на лекарските указания’ разкрива, че България е страната, в която пациентите най-много се вслушват в това, което е казал лекарят им т.е. 91% от пълнолетните българи твърдят, че изпълняват съвсем стриктно лечението и режима им, заръчан от личния лекар.
.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар