Translate

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Социални права? Надежда всяка тука оставете!


Правителството на ГЕРБ показа, че единствената му последователна политика е в наказването на всички граждани заради няколко неуловими мошеници.

На 1000 лв. заплата у нас се падат по 35 лв. вноска за болнични и още 128 лв. за пенсия, ако човек е роден след 1959 г. (178 лв. за по-старите). Ако вместо за НОИ човек отделя тези пари на влог, за една година ще събере 1956 лв. Ако сега започва работа, за 40 г. - колкото ще трябва да работи, за да получи право на пенсия - ще събере 78 240 лв. И това без лихвите на банката и без да броим неизбежните увеличения на заплатата. Ако не му се занимава с банки, би могъл да избере из многото варианти за разни застраховки - здравни, пенсионни и т.н.
Тези сметки сигурно звучат все по-привлекателно, след като и с новите промени в Кодекса за социално осигуряване правителството на ГЕРБ доказа едно - единствената му последователна политика е за отнемане на социални и осигурителни права, което е много по-лесно от затягане на контрола срещу единиците, злоупотребяващи с тях.
От 1 януари 2012 г. обезщетенията за майчинство и за безработица вече ще се изчисляват върху дохода за 24 месеца назад вместо за 18, а за болнични - върху 18 месеца вместо 12. Това автоматично води до намаляване на получаваните от НОИ суми, т.е. и на държавните разходи - единственото, което има значение за финансовия министър Симеон Дянков.
Капанът е един и същ, независимо дали човек е бил без работа в кризата или е просперирал. Да вземем 2010 г. Тогава България беше трета в ЕС по увеличение на безработицата, т.е. при изчисляването на обезщетенията за много хора у нас ще влязат периоди, в които те са били без работа или на половин работен ден, или с намалена заплата. Когато трудовият стаж е по-кратък от 2 години, за липсващите месеци държавата смята сумите върху минимална заплата. Дори човек да е просперирал през това време и доходите и осигуровките му да вървят не надолу, а нагоре,
прекомерно дългият срок отново ще обхване месеци с по-стари, т.е. по-ниски заплати. Излиза, че честно и почтено ще бъдат обезщетени единствено хората, които във въпросните 24 месеца получават една и съща сума без отклонение.
В числа това означава, че ако млада жена, завършила висше образование преди 18 месеца и започнала веднага работа за 1000 лв. заплата, роди до Нова година, ще получава около 900 лв. обезщетение на месец (по сегашния закон). Ако обаче има (не)щастието да роди след 1 януари, сумата ще падне на 729 лв. Защото за допълнителните 6 месеца без осигуряване държавата ще й вземе среден доход от 240 лв. - минималната работна заплата, при това за онова време.
Ефектът от тази мярка върху бюджета е очевиден, но тя има удобното в тези случаи извинение, че има за цел да пресече измамите. До този момент обаче са известни около 220 осигурители, източили от НОИ близо 18 млн. лв. По тази схема фирмата регистрира фиктивни договори за 1 година назад върху най-високия осигурителен доход, а после в комбина с доктори праща фиктивните служители в дълги болнични, за които после източва обезщетения от осигуряването. Така и не стана ясно защо този вид измами изобщо са били възможни, след като по закон всеки договор трябва да се регистрира до 3 дни в НАП. Излиза, че агенцията е допускала срокът да се нарушава, без изобщо да може да го засече.
Вместо контролът да се затегне, управляващите решиха заради тези 220 измамници да накажат милиони българи, които получават болнични или майчински. За пореден път. Миналата година социалният министър Тотю Младенов обяви без анализи и доказателства, че работодателите масово пращат хората си във фалшиви болнични, за да тежат на бюджета на НОИ, не на техния. Така като "временна" антикризисна мярка първите три дни от болничния бяха прехвърлени да се плащат от бизнеса, за да може така работодателят да контролира работниците и да не им позволява много да боледуват
Това струва годишно на бизнеса около 90-100 млн. лв. "Временната" мярка се удължава за трета година. Пак без данни и анализи има ли резултат от нея. Отчетите на НОИ например показват, че за първото шестмесечие на 2011 г. общо над 1 милион българи са ползвали обезщетение за общо заболяване. Това е повече от половината от боледувалите 1.8 млн. души през 2010 г. А в същото време осигурените лица са били с близо 300 000 по-малко. Затова е трудно да се каже, че мярката е намалила болните, явно просто нацията ни е болна.
В същото време няма и думичка докъде са стигнали делата срещу мошениците, но най-вероятно до задънена улица, тъй като фирмите отдавна са собственост на безимотни и неграмотни граждани. А нито едно правителство не успя да се справи с този вид измама, която прави мошениците безнаказани. Клетвите на социалния министър за затягане на контрола върху лекарите, ТЕЛК-овете с разни регистри за работодатели с най-много болни, за доктори с най-много болнични и засилени проверки при тях, останаха празни приказки. Инвалидните пенсии продължават да растат и вероятно ще продължат и занапред, след като и условията за пенсиониране стават все по-невъзможни за доживяване.
След подобна серия от орязване на права, затягане на режими и т.н. нищо чудно, че все по-малко хора вече вярват в социалното осигуряване. И мечтаят държавата да им даде право на избор дали да разчитат на нея, без да са сигурни, че някога изобщо ще отговорят на условията да си ползват правата, или да се оправят сами.

Дина Христова
В-к "Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар