Translate

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Периодът на износването на бебе от заместваща майка ще се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране за нея

Това гласува на първо четене парламентът с промени в Кодекса за социално осигуряване.
Измененията са част от пакета законодателни промени, предложени от депутата от „Атака" Калина Крумова, за регламентиране на заместващото майчинство.
Осигурителният стаж ще се смята за времето от трансфера на ембриона до 42 дни след раждането. За тези периоди ще се внасят осигурителни вноски в размера за фонд „Пенсии" за сметка на републиканския бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията. Осигурената за общо заболяване и майчинство заместваща майка има право на парично обезщетение, приравнено на това при бременност и раждане, за срок 87 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
Заместващите майки обаче нямат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете, както и да получават възнаграждение за това, че износва чуждо дете.
Но според приетите през миналата седмица промени в Семейния кодекс на заместващата майка ще могат да бъдат заплатени разумните разноски във връзка със здравословното поддържане на бременността,  необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност.
Измененията налагат и ограничения за възрастта на майката „под наем". Тя трябва да е българка, на възраст между 21 и 43 години, да има поне едно дете и не трябва да е била заместваща майка повече от два пъти. Ако сурогатната майка е роднина на един от съпрузите разрешената възраст се увеличава до 50 години.
Между първо и второ четене тези промени трябва да се преработят, защото остават много неясноти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар