Translate

вторник, 1 ноември 2011 г.

От неосигурени пациенти пропищяха болници в страната

Хора, които с години не са си плащали вноските, пълнят спешните центрове и клиниките, и докторите не могат да ги върнат. Заради това лечебните заведения затъват в дългове, призна д-р Евгени Душков от КТ „Подкрепа“, който е представител на синдиката и в НЗОК.
В Пловдив и Пазарджик от болниците често се оплакват, че пациентите бягат още преди да е завършило лечението.Само в Сливен за първите 9 месеца Дирекция за социално подпомагане е получила 95 молби да покрие 40 000 лв., направени за лечение на неосигурени.
Увеличението на исканията е двойно признават социалните работници. В областта през 2010 г. са подадени 48 молби, а са покрити 11 000 лв. разходи.
Здравно неосигурените хора у нас са между 1,3 млн. и 1,8 млн..
В бюджета за догодина обаче са заложени като неосигурени 1,3 млн. човека, като за лечението им са заделени 1,5 млн. лв. Парите са в бюджета на социалното министерство и достъпът до тях е подробно описан в Постановление 17 от 2007 г.До момента обаче парите на социалното подпомагане от години не се изхарчват докрай. Причината е сложната процедура, която изисква социална анкета, проучване на икономическото състояние на пациентите по местоживеене и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар