Translate

неделя, 30 октомври 2011 г.


Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България –член на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа
________________________________________________________________
1407 София, бул. „Н. Й. Вапцаров” № 17 21, ет.2, ап.5 тел./факс 868 28 94, моб. 0886 614 589
email: nsoplb@gmail.com http://www.nsoplb.com


Изх. № 596/28.10.2011 г.
НСОПЛБ
ДО
Д-Р НЕЛИ НЕШЕВА, УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
копие
ДО Д-Р СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ, МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ДО Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА,ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА Р. БЪЛГАРИЯ
ДО Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС
ДО МЕДИИТЕ

УВАЖАЕМА Д-Р НЕШЕВА,

В Доклада към проекта на закон за държавния бюджет на Република България за 2012 г. е отбелязано, че бюджетът е „съобразен с мястото на здравеопазването, като един от основните приоритети в бюджетната сфера, с държавната политика в областта на здравеопазването…” В него за Първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) по самостоятелния бюджет на НЗОК за 2012 г. са редвидени 169 млн. лева.
След като се запознахме с проекта на НЗОК за бюджета за 2012 г., настояваме публично да обявите основанията поради които сте предложили бюджета за ПИМП да бъде намален с 9 милиона лева, а средствата за медикодиагностични д ейности с 1,5 млн. лева.
Факт е, че чрез бюджета за ПИМП се финансира преобладаващия процент приоритетни дейности във всяка една система на здравеопазване: профилактика на социално
значими заболявания, непрекъснатост на медицинската грижа, наблюдение и лечение на пациенти с хронични заболявания, профилактика на д еца и имунизация на деца и възрастни и др.
За нас е необяснима заявената в проекта за бюджет на НЗОК политика на намаляване на бюджета за ПИМП, която е в противоречие с многократно заявяваната подкрепа на изброените по
горе приоритети. Логично би било да има повишаване на средствата за тези важни дейности, или в условия на криза – з апазване на същото ниво, но не и намаляване.
Обосновката, че в бюджета на ПИМП ежегодно остават неусвоени средства, т.е. бюджетът за ПИМП е „по
голям” от необходимото, е неубедителна и единствено показва нежеланието на НЗОК да подобри организацията и заплащането на извършваните в ПИМП дейности. Неусвоените средства означават недостатъчна оценка на труда на общопрактикуващите лекари и спестено от пациентите здраве.
Припомняме Ви, че нееднократно сме предлагали начини за повишаване на усвояемостта на бюджета за ПИМП чрез въвеждане на още заболявания, които да бъдат диспансеризирани в ПИМП, чрез въвеждане на коефициенти за оценка на дейностите при работа с хронично болни (диспансеризация), оценка на квалификацията, остойностяване на препоръчителните ваксинации, повишаване стойностите на извършените от общопрактикуващите лекари услуги.
Подобна финансова политика е неприемлива на фона на изявен недостиг от общопрактикуващи лекари (незаетите практики в много райони на страната), необходимостта от подобряване на материалнотехническата база, както и от повишаване на квалификацията.
Изразяваме категоричното си несъгласие с налаганите от Вас финансови рестрикции, които са в противоречие с държавната политика, определена в проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2012 г. Те са в ущърб на общопрактикуващите лекари и удар по здравноосигурените лица, създават несигурност и недостатъчност за пациентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар