Translate

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

ДСОПЛ проведе своята 4-та научна конференция

Форумът се състоя на 29.10.т.г. , в УМБАЛ „Александровска”, с генералното спонсорство на Алкалоид и основното спонсторство на Актавис.
Научната част включваше следните презентации: „Холеон-5 бързо повлияване на стресови, тревожни и депресивни състояния с лектор д-р Веселин Герчев от Пловдив; ”Депресия, тревожност и соматизация-механизми на психологичната адаптация, излезли от строя. Техните клинични прояви в общата практика” с лектор проф. Тома Томов; ”Профилактика на мозъчното стареене” с лектор проф. Лъчезар Трайков; – ”Глобална стратегия за лечение и превенция на астма при деца под 5-годишна възраст (GINA). Приложението на Монтелукаст (Спирокаст)” с лектор Борислава Савова, ръководител отдел „Пулмология и гастроентерология” - Зентива; ”Акценти в съвременната терапия на артериалната хипертония и дислипидемията при метаболитен синдром” с лектор проф. Димитър Раев; ”Управление на тревожно-депресивната симптоматика” с лектор д-р П.Маринов МБАЛНП ”Свети Наум”,Софарма; ”Статинова терапия при инсулт” с лектор проф. Димитър Раев; ”Нови възможности в лечението на депресията”, ”Комбинираната антихипертензивна терапия-необходимост и перспективи” - Сервие Медикал и представяне на Балинтовите групи от ОПЛ в София и Пловдив.
В дискусионната част последните събития в здравеопазването, отнасящи се до закони, наредби и проект на НРД 2012 бяха представени от зам. председателя на БЛС д-р Юлиан Йорданов и д-р Диана Чинарска, член на УС на БЛС.
По думите на д-р Йорданов в бюджета на здравната каса за догодина се правят опити средствата за ПИМП да са намалят с 9 млн. лв. Той заяви, че БЛС няма да позволи парите за здравеопазване да са по-малкото от миналата година и призова ОПЛ за тяхната подкрепа, в случай, че не се постигне успех, в предприемането на всички разрешени от закона протестни действия.
Зам.председателят на БЛС каза, че здравният министър д-р Стефан Константинов корено си е сменил позицията, относно потребителската такса, и е застанал на точно противоположното становище, което до преди седмица е защитавал. Д-р Йорданов бе категоричен, че БЛС е против това-потребителската такса да замръзне и подчерта още, че резките промени, при неосигурен финансов ресурс, ще доведат до трусове в системата. Той отново призова ОПЛ, ако БЛС „зацикли” в преговорите с НЗОК по НРД 2012 и се стигне до протестни действия, за активното им участие и съдействие.
Д-р Чинарска съобщи, че на последното заседание с МЗ, по заповед на здравния министър, са имали единствено право да дискутират само по темата за онко и хемодиализно болните. Но на въпроса какъв ресурс НЗОК трябва да даде, за да ги осигури са получили единствено мълчание от МЗ. По нейни предположения допълнителните финансови средства в бюджета за болнична помощ са може би именно за тях, но няма яснота ще стигнат ли те или не.Уведоми присъстващите, че имат предложение ОПЛ да работи на второ място, ако има и друга специалност от ОМ, в почивни, празнични дни или нощем.
Тя изрази недоумението си от рязко сменената позиция на д-р Константинов, по отношение на потребителската такса и съобщи още, че той е внесъл проект за промяна на ЗЗО директно в бюджетната комисия, заобикаляйки БЛС, в който във всички възможни текстове БЛС е елиминиран от договорния процес и подчерта, че трябва много остро да реагират на всичко това вкл. и срещу фиксирането на потребителската такса.
Реакцията на залата бе еднозначно бурна. Чуха се реплики, че ОПЛ не са носни кърпички или памперси, които могат да се подхвърлят насам-натам, че не трябва да има освободени от потребителската такса, че и за семейните лекари трябва да се разреши доплащането, по пакета медицински дейности на здравния министър, както е отдавна при лекарите по дентална медицина, че рамковото договаряне във вида, в който се предлага няма бъдеще, защото не може да реши основният проблем-несъответствието между недофинансирането и големия обем дейности, да се прехвърлят неусвоените пари от ПИМП към МЦ и клиниките, към които са абонирани ОПЛ за поемане на пациентите им през нощта в почивни и празнични дни, да им се даде право да се отказват от пациенти и др. Чу се и по-революционно предложение да не сключват договор с НЗОК, а да сключат индивидуални договори с пациентите си, в които да посочат цени за денонощното им обслужване примерно 5 лв. на преглед, което обаче бе репликирано, че е невъзможно да се случи, поради неплатежоспособното търсене.извън НРД.
Присъстващите ОПЛ приеха декларация, в която бе записано, че НРД 2012 със забранено доплащане, при недостатъчен финансов ресурс, не бива да се подписва от БЛС, че неприемат предложението на министъра, за отвързване на потребителската такса от минималната работна заплата, и че не приемат БЛС да бъде отстранен от рамковото договаряне.
ОПЛ заявиха готовност, за съвместни действия с БЛС, тъй като "ножа е опрял до кокал", и да повторят това, което направиха миналата година на 9 март.
Емоционалната дискусия продължи в по-неформална среда. По време на вечерята, д-р Володя Василев (водещ програмата) и д-р Милен Стратиев(разиграващ томболата) проявиха неподозирани шуменски умения, на които биха завидили доста хора от шоубизнеса. За доброто настроение на присъстващите пък се погрижи модерен балет, от млади, талантливи момичета, на чиито професионализъм също биха могли да зaвидят много професионалисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар