Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Тъмносините възмутени от скандалите в държавата, пак предупреждават да минат в опозиция

Липсата на реформи се проявява в абсолютно оскандаляване. Срещу това протестират ДСБ, които преброиха 19 скандала от миналата седмица насам. С тях се прикрива основната тема - договорките ни с Русия за АЕЦ "Белене". „Това значи, че страната ни няма визия, няма посока", коментира лидерът на партията Иван Костов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Тъмносините искат от премиера Борисов "радикални промени в управлението" - оставки на министри, защото "силното лидерство е нужно по време на криза".
Лидерът на партията Иван Костов посочи имената на министрите, замесени в скандалите от изминалата седмица, които трябва да си отидат. С поста си трябва да се раздели земеделският министър Мирослав Найденов заради скандала "Калина Илиева", смята Костов. Лекарският скандал с мъртвото дете в Горна Оряховица е причина за искането за оставката на здравния министър Стефан Константинов, а сблъсъка на два кораба край нос Емине - на транспортния министър Александър Цветков. Вежди Рашидов трябва да си тръне, тъй като няма визия за културата, както и за скандала със законовите поправки, които освобождават държавата от задължението да финансира българско кино.
Според Костов правителството прилага старата тоталитарна практика да създава скандали, за да отклонява общественото внимание. „Цели професии стават жертва на агресията на управляващите от ГЕРБ", каза Костов, визирайки оплюването на лекари, учени от БАН, работещите в образователния, културния сектор и др.
Лидерът на ДСБ допълни, че в скандалите се намества и чужди правителства, давайки за пример отнемането на визата на бившия вътрешен министър Румен Петков от посолството на САЩ у нас.
„В България никой не взима мерки за нищо, нито един скандал няма законово продължение - не стига до съда, не стига до прокуратурата", каза лидерът на тъмносините. Костов попита: „Къде беше премиерът Борисов, когато се наводни Южната дъга на столичния Околовръстен път, който той откри и къде е министър Росен Плевнелиев, когато част от пътя Е-79 пропадна". „Защо ни говорят глупости, че ще го оправят за 10 дни", попита Иван Костов.
Той обобщи ситуацията със „пълен хаос на институционалните конфликти" и „отчаян милиционерски натиск". За последното Костов критикува вътрешния министър Цветан Цветанов, припомняйки за скандала с бившия главен прокурор Никола Филчев и предполагаемото му участие в убийството на прокурора Николай Колев.
ДСБ са на мнение, че премиерът трябва да смени провинилите се министри и да задвижи ключовите реформи.
Не е изключено ДСБ да искат нови оставки на министри, защото „другата седмица ще се орезилят останалите".
Костов за пореден път втори път предупреди, че партията му ще мине в опозиция. В деня на посещението на руския президент Владимир Путин у нас ДСБ излязоха с декларация, че ще престанат да са коректив на правителството, ако то предаде енергийните ни интереси. Днес тъмносините заявиха, че ако се подпише договор, който да съответства на сключения между НЕК и "Росатом" меморандум за АЕЦ "Белене", ще минат категорично в опозиция.
Агенция КРОСС

Няма коментари:

Публикуване на коментар