Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

В проекта на МЗ за промени на Наредба 40 за основния пакет дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, се предвижда


12 клинични пътеки за еднодневен болничен престой, без преспиване в лечебното заведение, да се въведат през следващата година у нас.
Целта е да се осигури по-ефективно изразходване на публичните средства и да се създаде по-голямо удобство за пациентите.
Клиничните пътеки са в областта на гинекологията, ендокринологията, гастроентерология, урология, кардиология и други.
С промените се създават и дежурни кабинети, на 50 000 души население, в които ще се осигурява първична извънболнична помощ на всички осигурени пациенти през нощта или по време на празници, от групови практики на общопрактикуващи лекари. В тях ще дежури по един лекар, който ще поема пациентите и на колегите си. Работното време ще започва в 8 часа вечерта и ще приключва в 8 часа сутринта. Заплащането на медицинските специалисти ще се извършва със средства от НЗОК. За тази цел в бюджета на здравната каса за следващата година за първична извънболнична помощ са предвидени допълнително 10 млн. лв.
Това според д-р Делфина Нуниес, председател на сдружението на семейните лекари в София е невъзможно да се случи, защото голяма част от колегите й не работят в групови практики.„Категорично не е възможно на общи населени места, където, ако въобще има лекари, те са крайно недостатъчни, няма как да бъдат групирани. Още повече, че насилствено групиране няма как да се случи. Ако колегите са искали да бъдат в групови практики, досега са имали 10 години време, за да го направят. Щом не са го направили, значи нямат такова желание, дори и да имаха възможности, каквито няма в малките населени места”, обясни тя. 50 000 души за един лекар. Това реалистична цифра ли е? За 50 000 души един лекар е абсолютно невъзможно да се справи, ако трябва да поема амбулатория, ако трябва да поеме домашни помещения и някакви спешности. Това е категорично невъзможно да го направи един лекар, коментира тя пред Дарик-радио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар