Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Парламентът обезсмисли преговорите между НЗОК и БЛС при сключването на НРД с окончателните промени в законите за здравето и за здравното осигуряване.


Депутатите решиха, че НЗОК ще одобрява прогнозните обеми и цени на медицинската помощ "в съответствие със становището на министъра на финансите и министъра на здравеопазването". За първи път министърът на финансите ще участва пряко и официално в определянето на цените и правилата. Надзорният съвет на касата пък ще одобрява методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ. Текстовете бяха предложени вчера за първи път при второто четене на Закона за здравето в пленарната зала.
"Това е краят на здравноосигурителната система в България и затова предлагам да бъде закрита НЗОК и да се върнем към чисто бюджетното финансиране, което съществува и в други държави", обяви преди две седмици на протеста си пред НС председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.
Представители на организацията все пак отидоха на среща в касата и приеха да започнат преговори за НРД на експертно ниво. Лекарите се оплакаха обаче, че управляващите не са се съобразили с нито една тяхна препоръка.
От БСП обявиха, че ще атакуват в Конституционния съд промените, защото са били внесени в парламента в последния момент и се приемат само с едно гласуване, а конституцията изисква те да са две.
От ДПС предложиха да се отложи приемането на текстовете, но това не беше прието. Здравният министър д-р Стефан Константинов отговори, че при управлението на тройната коалиция въобще не са водени преговори за здравен договор.
Изключването на лекарското съсловие при договарянето на НРД цели да се изключи възможността за лобизъм и затова те ще участват с само с експертно мнение, обясниха от ГЕРБ.


Макрорамката предвижда икономически ръст от 3.6 %.БВП ще достигне 77 млрд.лв., като заложената инфлация е 3,7 %. Пенсиите остават замразени, а минималната работна заплата – 240 лв. Осигурителната вноска скача с 1,8 %.Държавата очаква 26 млрд.лв.и 28 млрд.лв. разходи – недостигът от 2 млрд.лв. ще се финансира от външен дълг.

При празна зала и без присъствието на премиера Борисов премина в НС обсъждането, на второ четене на бюджета за следващата година, на 02.12. т. г..
В държавния бюджет за догодина народните представители заложиха дефицит от 2,16 млрд. лева.
Депутатите приеха резервът на здравната каса да бъдат използвани за финансиране на други дейности. Зам. финансовият министър Владислав Горанов обясни, че с резерва на касата от около 1,5 млрд. лева ще бъдат финансирани държавни разходи, като от парите ще има и за здраве, и за други пера, Според него това е по-добрият вариант от вземането на заем, който ща струва до 100 млн., лева допълнително на държавата от лихви.
Разходите на МЗ за 2011 г. са 712 000 000 лева, като собствените приходи са 40 000 000 лева, субсидията от бюджета е 347 800 000 лева, а трансферите към министерството са 324 200 000 лева.
С прогнозирания бюджет от 2.5 процента за 2011 година България ще бъде една от само четири държави в целия ЕС, която ще изпълни маастрихтскийя критерий за бюджетен дефицит. Бюджетът за 2011 година като бюджет на стабилността, каза финансовият министър Симеон Дянков.
Според лидера на БСП Сергей Станишев, бюджетът за 2011 г. е бюджет на социалното замръзване.
Той нарече новата финансова рамка "недоносче" и допълни, че тя не отговаря на един основен въпрос - къде са парите?.

НС окончателно прие промени в закона за здравето, с които консултации и прегледи в оптиките ще се провеждат единствено от с лекари с призната специалност по очни болести - офталмолози.
Според Асоциацията на оптици в България обаче в страната няма достатъчно очни лекари, които да покрият нуждите на всички оптики и това ще принуди много от тях да затворят.
Предложените от д-р Ваньо Шарков промени в закона за здравето, с които да се забрани монтирането на антени на мобилните оператори в близост до училища, детски градини и здравни заведения, бе отхвърлено от мнозинството в залата.
Според здравният министър д-р Стефан Константинов не съществува такъв проблем – излъчвателите да вредят на здравето.
-Мисля, че нашите норми са твърде ниски, така че, там нямаме проблеми, да не създаваме паника в населението за мобилните антени. Темата е такава, че една антена има определена зона на излъчване и тя може да е в съседство и да е насочена към детската градина, а ако е на покрива, да има много по-малко влияние, но това са много специфични неща, които са извън компетенцията ми и затова не мога да влизам в технически детайли, каза той.

Други промени в закона за здраве

- Регионалните центрове по здравеопазване и регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве се обединяват в една структура - Регионална здравна инспекция. Целта е да се спестят разходи;
- На територията на държавна или общинска болница дейност може да осъществява частно лечебно заведение, ако не дублира дейността на държавното;
- При дефинитивни заболявания, при които не може да има трайно подобрение, ще се издава пожизнен ТЕЛК;
- Тялото на починал може да се използва за обучение и научни изследвания във висшите медицински училища и без да е дал писмено съгласие приживе, ако не бъдат открити роднините му.

С 87 гласа "за" и 33 "против", след прегласуване, парламентът прие отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2009г. Продължилият малко повече от час дебат по документа мина под мотото „къде са парите”.
Според документа приходите и трансферите са на обща сума 2 208 197 хил.лв., при заложени 2 472 943 хил.лв., което прави 89. 3 % изпълнение.
Разходите и трансферите на касата като цяло са 1 752 776 хил. лв., при заложени 2 071 182 хил. лв. или 84.6 на сто.
Реализираният излишък, според отчета, е в размер на 455 421 хил.лв.
За първична болнична помощ през 2009 г. са изразходвани 123 492 хил. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ - 133 202 хил. лв., а за дентална помощ - 77 488 хил. лв. За медикодиагностични дейности са дадени 57 045 хил. лв. при
план от 61 828 хил. лв.
977 587 хил. лв. са похарчени за болнична медицинска помощ, при уточнен план от 1 071 432 хил. лв., сочат цифрите в отчета.
От КБ призоваха документът да не се приема, тъй като има нарушения с парите за здраве.
Къде е разликата от около 500 млн. лв. между събрани от българите пари за здраве и направените разходи на касата, какво сте направили в края на 2009 г. с тях и защо ги няма 40 млн. лв. от оперативния излишък, зададе няколко риторични въпроси Мая Манолова.
Според Янаки Стоилов пък има признати и отчетени медицински дейности за 2009 г., които не са били разплатени, а средствата са използвани за други фискални цели и сега се узаконяват с бюджета на НЗОК за 2011 г. като отиват в общия фискален резерв и се подлагат на общия режим с възможности за рисково инвестиране.
Екс председателят на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов призна, че с бюджета на касата за 2010 г. са били разплатени стари сметки. Той се съгласи и, че бюджетът на НЗОК за тази година има известни слабости и в него е бил поставен въпросът за 142 млн. лв., освободени от стария УС на НЗОК, които не са били усвоени и са отишли в резерва, обясни той и посочи също, че в управлението на касата е имало слабости. ГЕРБ, с поемането на кормилото на здравеопазването, се опита да спре течовете в
системата, неизгодните търгове с лекарства, опитваме се да направим някаква реформа, подчерта д-р Иванов.

Съгласно бюджет 2011 г. -
Най-много пари получават:
МВР - 1.006 млрд. лв.
Министерството на отбраната - 1 млрд. лв.
Министерството на труда и социалната политика - 1 млрд. лв.
За здравеопазване са заделени 712 млн. лв., субсидията е 347.8 млн. лв., а трансферите - 324 млн. лв.
Разходите за образование - 422 млн. лв.
За култура - 105 млн. лв.
ДАНС - 85 млн. лв.
Държавния резерв - 78 млн. лв.
Бюджетът на Народното събрание се състои от разходи за 53 млн. лв., собствени приходи от 2.3 млн. лв. и трансфери от бюджета за 50.7 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар